Λαγάνα

Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που συνήθως φτιάχνεται κατά την περίοδο της Κ.Δευτέρας. Έχει μακρόστενο σχήμα και χαρακτηρίζεται από την αφράτη υφή και το χαρακτηριστικό σχέδιο που δημιουργείται στην επιφάνειά της. Συνήθως σερβίρεται την Κ Δευτέρα αλλά μπορεί να την απολαυσουμε και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Είναι ένα αγαπημένο και παραδοσιακό εδέσμα που αποτελεί σύμβολο για την ελληνική κουζίνα.

Υλικά

500 γρ αλεύρι,
1 φακελάκι μαγιά,
300 γρ νερό,
25 γρ ζάχαρη,
1 ή 2 κουταλιές λάδι,
10 γρ αλάτι,
1 ποτήρι νερό με μια κουταλιά ζάχαρη για επάλειψη,
σουσάμι.

Εκτέλεση.

Σε ένα ταπερ ρίχνουμε το νερό χλιαρό την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά, λίγο λίγο το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε στο τέλος το λάδι και συνεχίζουμε να απορρόφηση το λάδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα δύο τρεις σταγόνες λάδι βάζουμε το ζυμάρι και πιέζουμε με τα χέρια μας σιγά σιγά να απλωθεί σε όλο το ταψί, αφήνουμε να φουσκώσει αλείφουμε με το ζάχαρο νερό πιέζουμε με τα δάχτυλα μας να γίνουν λακουβιτσες ρίχνουμε το σουσάμι

το αφήνουμε λίγο ακόμη να ξεκούραστη ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω

Η Συνταγή είναι της Δημητρα Δαβελη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λαγάνα

Λαγάνα

Η Συνταγή είναι του Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Υλικά

300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 gr αλεύρι σκληρό
350 gr νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια στιγμιαία μαγιά 15-16 gr
2κ/σ ζάχαρη κρυσταλλική
1,5 κουταλάκι αλάτι
2κ/σ ελαιόλαδο
2κολλες λαδόκολλες
Ζαχαρονερο
1 φακελάκι σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

Τοποθετούμε τα άλευρα μαζί και το αλάτι σε μια λεκάνη ανοξείδωτη και ανακατεύουμε καλά για σωστή ομογενοποιήσει των υλικών.
Συνεχίζοντας προσθέτοντας την ζάχαρη και την μαγιά και στο τέλος βάζουμε το νερό.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μας και όταν τραβήξει το περισσότερο νερό αρχίζουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστή μια ζύμη

Βγάζουμε την ζύμη από την λεκάνη και στο πάτο ρίχνουμε 2 κουταλιές φρέσκο ελαιόλαδο σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Αφού ξεκουραστεί την ξανά πλάθουμε για λίγο να ενεργοποιηθεί το ζυμάρι και το τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και με τα δάκτυλα μας ανοίγουμε την ζύμη σε μορφή οβάλ λαγάνας.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια πετσέτα και ξεκουράζουμε για 30 με 40 λεπτά ακόμα.

Αφού περάσει ο χρόνος ξεκούρασης ψεκάζουμε την επιφάνεια την ζύμης με (ζαχαρονερο) και πασπαλίζουμε με πολύ σουσάμι και με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε σε όλη την επιφάνεια μικρά βαθουλώματα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα καλό χρυσό χρώμα.
Δεν συνιστώ ψήσιμο στον αέρα διότι ο αέρας κάνει πολύ επιθετικό ψήσιμο? Και μπορεί να έχετε προβλήματα στο ψήσιμο?
Μόλις ψηθεί η λαγάνα την τοποθετούμαι ανάποδα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά να στεγνώσει και μετά την κόβουμε! ποτέ δεν κόβουμε το ψωμί ζεστό!

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤούρτα με γέμιση Μερέντας
Επόμενο άρθροΚασερόπιτα με ντομάτα και ρίγανη