Θα ερωτευτείτε αυτά τα μπιφτέκια μελιτζάνας με γραβιερα με τραγανή επικάλυψη τριμμένης φρυγανιάς και τυρώδη γέμιση που σερβίρεται με μια πλούσια, αλλά απλή σάλτσα ντομάτας! Αυτά τα μπιφτέκια είναι πολύ ευέλικτα και είναι τόσο υπέροχα ως ορεκτικό ή ως κύριο γεύμα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ!!
12 μπιφτέκια
Υλικά 🛒
για τα μπιφτέκια:
500 g μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 Μικρό Κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 Σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
120g γραβιέρα, κομμένο σε πολυ μκρους κύβους
3 κουταλιές της σούπας τυρί παρμεζάνα
1 Μεγάλο Αυγό
150g μπαγιάτικο τριμμένο ψωμί
1/4 φλιτζάνι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας Κάπαρη, ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
Αλάτι & Πιπέρι
1 Φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά για επικάλυψη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να μυρίσει.
Προσθέστε κύβους μελιτζάνας και σοτάρετε, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Μεταφέρετε σε μπλεντερ και καντε πουρέ. Βάζουμε τον πουρε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το ψωμι τριμμενο, την παρμεζάνα, τις ελιές, την κάπαρη, τον μαϊντανό, το δυόσμο, το αυγό, την γραβιερα και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε όλα μαζί, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αφαιρέστε από το ψυγείο. Πλάθουμε τα μπιφτεκια και καλύπτουμε με ξερή τριμμένη φρυγανιά.
Προσθέστε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τη βάση του τηγανιού σας
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, όταν το λάδι είναι ζεστό, προσθέτουμε τα μπιφτεκια και μαγειρεύουμε από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας στο πλάι ή πάνω από τα μπιφτέκια.
Σάλτσα ντομάτας:
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ Κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
2 Σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μπουκάλι 700ml Ντομάτες θρυμματισμένες
1 κλωνάρι βασιλικού
1 Κγ πελτέ ντομάτας
1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 Κγ Ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση:
Σάλτσα ντομάτας –
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει.
Ανακατεύουμε τις ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας, στη συνέχεια προσθέτουμε το κλωνάρι βασιλικού, τη ξερή ρίγανη, τη ζάχαρη, τις νιφάδες τσίλι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το κλωνάρι βασιλικού. Προσθέστε το ξύδι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
Σερβίρετε ζεστό.
Απολαμβάνω! 😊
Η Συνταγή είναι της Lolly’s Kitchen