Τσουκνιδοπρασοσπανοκοπιτα
Αυτή η νηστίσιμη τσουκνιδοπρασοσπανοκοπιτα είναι μια πραγματική πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων! Η γήινη γεύση των τσουκνίδων αγκαλιάζεται με την απαλή γλυκύτητα των πράσων και το πικάντικο άρωμα του σπανακιού, δημιουργώντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία.
Υλικά
150 γρ. νηστίσιμο τυρί
2 κούπες του τσαγιού νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
800 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο (αν θέλει βάζουμε και άλλο να μην κολλάει η ζύμη)
λίγο σουσάμι
μισό κιλό τσουκνίδα
μισό κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
2 πράσα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά, βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με λίγο νερό και την ανακατεύουμε για να λιώσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά με το χέρι να ενωθούν τα υλικά, η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική και να
μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα, αν
κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα χέρια μας και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει την
επιθυμητή πυκνότητα. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη
περίπου 1 ώρα.
Κόβουμε την τσουκνίδα, το σπανάκι, τα πράσα και τα σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ώστε
να μην έχουν καθόλου υγρά.
Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο
τηγάνι, το τυρί, λάδι , αλάτι και πιπέρι.
Λαδώνουμε καλά το ταψί και ρίχνουμε λίγο σουσάμι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες, βάζουμε την πρώτη μπάλα σε λαδωμένο ταψί και την
ανοίγουμε με την παλάμη, ή με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την απλώνουμε στο
ταψί και ρίχνουμε την γέμιση φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Ανοίγουμε το άλλο φύλλο και το μεταφέρουμε στο ταψί. Το βάζουμε από πάνω, ρίχνουμε
λάδι, σουσάμι και αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο βούτυρο νηστίσιμο “το
χωριό”.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C έως ότου ψηθεί η ζύμη, πάρει ωραία χρώμα
και γίνει τραγανή.
Καλή επιτυχία!!