Αυτά τα ρολά μαρμελάδας με σταφίδες μοιάζουν σαν να βγήκαν από όνειρο! Η αφράτη ζύμη αγκαλιάζει γλυκά τη μαρμελάδα και τις σταφίδες, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που είναι τόσο νόστιμο όσο και ονειρικό. Πρόκειται για μια συνταγή που είναι ιδανική για ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό, ένα απογευματινό σνακ ή ένα επιδόρπιο. Εγώ τα φτιάχνω πολύ συχνά και η οικογένειά μου τα λατρεύει.


Υλικά για τα Ρολά

  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1 ασπράδι αυγού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 550 γρ.
  • Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μαρμελάδα βερίκοκο
  • Σταφίδες

Εκτέλεση της Συνταγής

Ανακατεύω την μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνω μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια μου. Τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για περίπου 1½ ώρα.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την πλάθω σε 7 μπάλες. Ανοίγω με τον πλάστη την κάθε μπάλα σε στρογγυλό σχήμα, περίπου στο μέγεθος ενός πιάτου του γλυκού. Αλείφω το κάθε φύλλο με βούτυρο και τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο. Τα αφήνω για 10 λεπτά και μετά τα ανοίγω με τον πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο.

Αλείφω όλη την επιφάνεια με μαρμελάδα, σκορπάω τις σταφίδες παντού και τυλίγω σε ρολό. Κόβω σε κομμάτια και τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα. Τα πατάω με το χέρι μου για να πλατύνουν. Τα αφήνω για 30 λεπτά σκεπασμένα, κάνω επάλειψη με κρόκο αυγού αναμεμιγμένο με λίγο γάλα και ψήνω στους 180°C για 30 λεπτά. Τα ρολά μαρμελάδας με σταφίδες είναι έτοιμα!

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: Περίπου 2 ώρες (για να φουσκώσει η ζύμη)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τα Ρολά Μαρμελάδας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε γεύση μαρμελάδας σας αρέσει για τα ρολά μαρμελάδας, όπως φράουλα ή πορτοκάλι.

Αντί για σταφίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψιλοκομμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή αμύγδαλα.

Για πιο γλυκά ρολά, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν από το σερβίρισμα.

H συνταγή είναι της κας Μαρινα Μισαηλιδου


Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπισκότα Bανίλιες με μαρμελάδα

Bανίλιες με μαρμελάδα

Συστατικά:

200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη,
1 λοβό βανίλιας κομμένο σε κομμάτια,
300 γραμμάρια λίπους
250 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη,
1 αυγό,
2 κρόκοι αυγών,
χυμό από ένα λεμόνι,
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού,
250 γραμμάρια αλεσμένα καρύδια,
600 γραμμάρια αλεύρι και μαρμελάδα ρόδι ή βερίκοκο

Παρασκευή:

 

Λίγες μέρες πριν φτιάξουμε τα μπισκότα, ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με την κομμένη βανίλια και τη σφραγίζουμε σε ένα κουτί με καπάκι. Αυτό θα σας δώσει ζάχαρη βανίλιας.

 

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μια κρέμα.
Χτυπάμε το αυγό, τον κρόκο, το χυμό λεμονιούκαι το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τα καρύδια και το αλευρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες ή όλη τη νύχτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, αν έχει ανεμιστήρα, ή στους 180 βαθμούς αν είναι κανονικός φούρνος. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε σε πάχος περίπου μισού εκατοστού.

Στρώνουμε δύο ταψιά με χαρτί ψησίματος και, με τη βοήθεια μιας μικρής φόρμας κουπ πατ, κοβουμε τα μπισκότα και τα τακτοποιούμε σε απόσταση μεταξύ τους στα ταψιά.
Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ώστε να παραμείνουν λευκά και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια μεταφέρετε σε σχάρα ή επίπεδη επιφάνεια μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Όταν κρυώσουν τελείως, απλώνουμε σε κάθε μπισκότο μαρμελάδα και σκεπάζουμε με άλλο μπισκότο. Τυλίξτε καλά κάθε σάντουιτς σε ζάχαρη βανίλιας. Τα βάζετε σε ένα τσίγκινο κουτί και περιμένετε μία με δύο μέρες πριν τα σερβίρετε

Η Συνταγή είναι από το KOLAČIĆI