Η τυρόπιτα χωρίς φύλλο είναι μια απόλυτη αποκάλυψη για κάθε σπίτι που αγαπά τις παραδοσιακές γεύσεις! Αυτή η συνταγή με έχει σώσει πολλές φορές όταν θέλω κάτι γρήγορο και νόστιμο. Επιπλέον, δεν χρειάζομαι να ασχοληθώ με τα δύσκολα φύλλα κρούστας. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα είναι μια αφράτη πίτα που λιώνει στο στόμα και ταυτόχρονα έχει όλη τη γεύση της κλασικής τυρόπιτας.


Υλικά

  • 2 κούπες μικρές αλεύρι
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα γάλα
  • 200γρ λιωμένο βούτυρο
  • 2 ή 3 αυγά χτυπημένα
  • 250γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 250γρ φέτα
  • 250γρ τριμμένη γκούντα
  • Πιπέρι (αν η φέτα είναι “γλυκιά” προσθέστε και λίγο αλάτι)

Χρόνοι Προετοιμασίας

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα

Εκτέλεση της Συνταγής

Βήμα 1: Προετοιμασία του Μείγματος

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω με ένα σύρμα το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο, το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι. Είναι σημαντικό να ανακατεύω καλά ώστε όλα τα υγρά συστατικά να ενωθούν τέλεια. Ταυτόχρονα, φροντίζω το βούτυρο να είναι χλιαρό για να μην πήξει το μείγμα.

Βήμα 2: Προσθήκη Αλευριού

Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω προσεκτικά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Επομένως, είναι καλύτερα να κοσκινίζω το αλεύρι προηγουμένως για να αποφύγω τυχόν σβώλους.

Βήμα 3: Ενσωμάτωση των Τυριών

Προσθέτω την φέτα που έχω κόψει σε ακανόνιστα κομμάτια μαζί με την τριμμένη γκούντα. Ανακατεύω απαλά για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα. Επιπλέον, μπορώ να αφήσω μερικά μεγαλύτερα κομμάτια φέτας για πιο έντονη γεύση.

Βήμα 4: Ψήσιμο

Βάζω το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος (λαδωμένο) και ψήνω για 45 λεπτά στους 200°C. Τέλος, ελέγχω με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά πριν το βγάλω από το φούρνο.


Χρήσιμα Tips για την Τυρόπιτα Χωρίς Φύλλο

  • Χρησιμοποιώ πάντα φρέσκα και ποιοτικά υλικά για το καλύτερο αποτέλεσμα
  • Μπορώ να προσθέσω μυρωδικά όπως ρίγανη ή θυμάρι για επιπλέον άρωμα
  • Η τυρόπιτα χωρίς φύλλο είναι εξίσου νόστιμη ζεστή ή κρύα
  • Αν θέλω πιο ελαφριά υφή, χτυπάω λίγο τα ασπράδια ξεχωριστά
  • Μπορώ να προσθέσω και άλλα τυριά όπως παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

H συνταγή είναι της Φωτεινή Δαρδαμάνη