Το χοιρινό με πατάτες και λαχανικά στην κατσαρόλα είναι ένα φαγητό που έχει όλη τη γεύση της μαγειρεμένης σπιτικής κουζίνας. Το κρέας γίνεται απίστευτα μαλακό και λιώνει στο στόμα, ενώ τα λαχανικά και η σάλτσα δένουν τέλεια και δημιουργούν ένα πιάτο που θα λατρέψετε.


Υλικά

Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο, θα χρειαστούμε:

  • 600 γρ. Χοιρινή σπάλα (σε κομμάτια)
  • 3 Πατάτες (μεσαίου μεγέθους)
  • 1 μεγάλο Κολοκυθάκι
  • 250 γρ. Φασολάκια
  • 1 Ξερό κρεμμύδι
  • 2 Πράσινες πιπεριές
  • 2 Καρότα
  • Χυμός από 2 ντομάτες (ή 200 ml κονκασέ)
  • 1 Μελιτζάνα
  • 1 κ.σ. Ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
  • 1 κ.σ. Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό (για το σερβίρισμα)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. Θυμάρι ξερό
  • 1/2 κ.γ. Ρίγανη ξερή
  • 1/2 κ.γ. Μπαχάρι σε σκόνη
  • 40 ml Ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το πεντανόστιμο φαγητό.

1. Kόβω όλα τα λαχανικά μου σε μικρά κομμάτια, κύβους ή ροδέλες, εκτός από τα φασολάκια που τα αφήνω ολόκληρα.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το χοιρινό κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

3. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο και τα σοτάρω για 3 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν.

4. Προσθέτω τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό από τον βραστήρα μέχρι που να σκεπάζει σχεδόν τα υλικά μου. Ανακατεύω ελαφρά. μόλις το νερό πάρει βρασμό, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το κρέας να σιγοβράσει για 45 λεπτά. εν τω μεταξύ, ελέγχω αν χρειαστεί να προσθέσω επιπλέον νερό.

5. Μετά τα 45 λεπτά, προσθέτω τα καρότα, την τριμμένη ντομάτα, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και τα φασολάκια. Μαγειρεύω για άλλα 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να χυλώσει η σάλτσα μου.

6. Ελέγχω ξανά αν χρειάζεται επιπλέον νερό. αν θέλω τη σάλτσα μου ακόμα πιο πηχτή, μπορώ να τη δέσω με λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ, διαλυμένο σε νερό.

7. Σερβίρω το φαγητό ζεστό, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά (για το κόψιμο των υλικών).
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά (για το σοτάρισμα και το βράσιμο).
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 55 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Χοιρινό με Λαχανικά

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το χοιρινό στην κατσαρόλα ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κρέας: Χρησιμοποιήστε χοιρινή σπάλα ή άλλο κομμάτι κρέατος κατάλληλο για βραστό, καθώς έχει λίπος και γίνεται πιο μαλακό.
  • Ομοιομορφία: Κόψτε όλα τα λαχανικά στο ίδιο μέγεθος για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα και να μη λιώσουν.
  • Σάλτσα: Αν θέλετε η σάλτσα να είναι πιο πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι. Η σάλτσα από τα λαχανικά θα γίνει έτσι κι αλλιώς χυλωμένη.
  • Αρώματα: Τα μπαχαρικά και τα φρέσκα βότανα είναι το μυστικό για να δώσετε βάθος στη γεύση του φαγητού.