Το γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και βανίλια είναι ένα κλασικό αγαπημένο γλυκό για όλη την οικογένεια. Η υφή του είναι βελούδινη, η γεύση του πλούσια και ο συνδυασμός με τη βάση μπισκότου το κάνει ακαταμάχητο. Είναι ιδανικό για το τέλος ενός γεύματος ή για ένα απογευματινό καφέ.


Υλικά 

Για να φτιάξουμε αυτό το λαχταριστό γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για τη βάση:

  • 225 γρ. μπισκότα πτι-μπερ
  • 100 ml γάλα (περίπου 1/3 φλιτζάνι)

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • 125 γρ. κουβερτούρα
  • 125 γρ. ζάχαρη (1/2 φλιτζάνι)
  • 900 ml πλήρες γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο (περίπου 3 κουταλιές της σούπας)
  • 35 γρ. κακάο σε σκόνη, χωρίς ζάχαρη (2,5-3 κ.σ.)
  • 2 μέτρια αυγά
  • 50 γρ. άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ) (1/3 φλιτζάνι)
  • 1 κάψουλα βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σαντιγί:

  • 500 ml φυτική κρέμα σαντιγί
  • 1 κάψουλα βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 2 κ.σ. τυρί κρέμα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
  • 80 γρ. λιωμένη σοκολάτα (προαιρετικά, για την επάνω διακόσμηση)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και τρίβουμε τα μπισκότα πτι-μπερ σε ένα μπολ στη συνέχεια προσθέτουμε 100 ml γάλα και το αφήνουμε να το ρουφήξει για 10 λεπτά
Αδειάζουμε το μείγμα των μπισκότων σε ένα ταψάκι τσέρκι περίπου 25 cm και με ένα κουτάλι τα πατάμε λίγο να κάτσουνε και το αφήνουμε στην άκρη
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε δύο αυγά τα χτυπάμε με το σύρμα προσθέτουμε 50 γραμμάρια κορν φλάουρ ανακατευούμε, στη συνέχεια ρίχνουμε μισή κούπα ζάχαρης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα και το αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη

Σε μία κατσαρόλα που βάζουμε σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το γάλα και τη βανίλια και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης μόλις βράσει
ελαφρώς το κατεβάζουμε και μέσα στο μείγμα των αυγών ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε για να εξισώσουν τη θερμοκρασία
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο μέσα στο μείγμα των αυγών (απο πάνω) και ξανά ανακατεύουμε με το σύρμα και αφήνουμε στην άκρη

Μέσα στο κατσαρολάκι που έχουμε το υπόλοιπο γάλα ρίχνουμε σοκολάτα κουβερτούρα περιμένουμε περίπου ένα λεπτό και μετά ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός πολύ καλά
Μέσα στο μίγμα αυτό που θα δημιουργηθεί με το γάλα και τη σοκολάτα αδειάζουμε το υγρό μείγμα που είχαμε αφήσει στην άκρη με τα αυγά και το κακάο, ανακατεύουμε
προσθέτουμε και 60 γραμμάρια βούτυρο, το βάζουμε το κατσαρολάκι μας πάλι πάνω σε μέτρια φωτιά και ξεκινάμε ένα γρήγορο ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός έως ότου
πήξει η κρέμα μας

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις πήξει και την ανακατεύουμε λίγο ακόμα στη συνέχεια την αδειάζουμε πάνω από τα μπισκότα την ισιώνουμε να τα καλύψει εντελώς τη σκεπάζουμε
με μία μεμβράνη η οποία εφάπτεται πάνω στην κρέμα και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα
Στο χρόνο αυτό σε ένα μίξερ βάσης ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μία βανίλια και το τυρί κρέμα μαζί με άχνη ζάχαρη η κονιάκ και ξεκινάμε να χτυπάμε με το σύρμα σε μέγιστη
ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα έως ότου γίνει μία σαντιγύ η οποία δεν πέφτει από το κουτάλι
Μόλις βγάλουμε το γλυκό μας από το ψυγείο απλώνουμε τη σαντιγί να το καλύψει πλήρως αφαιρούμε το τσέρκι διακοσμούμε από πάνω με λίγη λιωμένη σοκολάτα και το γλυκό μας είναι
έτοιμο να το σερβίρουμε

Καλή Απόλαυση


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 25 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 15 λεπτά (για την κρέμα).
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 40 λεπτά (ενεργός χρόνος).
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ψύξη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Γλυκό Ψυγείου

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το γλυκό ψυγείου σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κορν φλάουρ: Κοσκινίστε το κορν φλάουρ και το κακάο για να μην σβολιάσει η κρέμα σας.
  • Τυρί κρέμα: Η προσθήκη τυριού κρέμα στη σαντιγί τη σταθεροποιεί και της δίνει μια βελούδινη υφή.
  • Βανίλια: Αντί για βανίλια, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στην κρέμα για ένα διαφορετικό άρωμα.
  • Σκεύος: Χρησιμοποιήστε ένα τσέρκι με αποσπώμενο πάτο για να σερβίρετε το γλυκό σας πιο εύκολα.

Subscribe and find more delicious recipes here