Το Εκμέκ κανταΐφι είναι ένα κλασικό γλυκό που δεν λείπει ποτέ από τα ελληνικά τραπέζια. Η βάση του είναι τραγανή και αρωματική, η κρέμα βελούδινη και η σαντιγί ανάλαφρη. Το αγαπώ γιατί είναι ένα γλυκό που μπορείς να το απολαύσεις όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως το καλοκαίρι.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Εκμέκ κανταΐφι

Μια συνταγή για ένα υπέροχο, δροσερό και πεντανόστιμο γλυκό, το Εκμέκ κανταΐφι. Είναι ένα γλυκό με στρώσεις που συνδυάζει την τραγανή βάση, την πλούσια κρέμα και την αφράτη σαντιγί, δημιουργώντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία. Εγώ το φτιάχνω σε μεγάλο ταψί και βγάζει περίπου 25 με 30 κομμάτια.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:
Για το κανταΐφι και το σιρόπι:
- 1/2 κιλό Κανταΐφι
- 1/2 πακέτο Φρέσκο βούτυρο
- 3 ποτήρια Ζάχαρη
- 2 1/2 ποτήρια Νερό
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο Γάλα
- 8 κ.σ. (κοφτές) Κορν φλάουρ
- 2 ποτήρια Ζάχαρη
- 1/2 πακέτο Βούτυρο
- 6 Αυγά
- 4 Βανίλιες
Για τη σαντιγί:
- 1 κουτί Μορφάτ, 2 ασπράδια, 1 βανίλια, 1 ποτήρι άχνη
- ή
- 1 φάκελο Garni με 200 ml κρύο γάλα
Για το γαρνίρισμα:
- Τριμμένο ωμό φιστίκι Αιγίνης ή φιλέ αμυγδάλου
Instructions
Ετοιμάζετε το σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Ξύνετε το κανταΐφι και το περιχύνετε με λιωμένο βούτυρο. Ψήνετε στους 160 με 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, όπως με το γλυκό κανταΐφι. Αφήνετε το κανταΐφι να κρυώσει ελαφρώς και το περιχύνετε με το σιρόπι.
Αφού κρυώσει τελείως το γλυκό, ετοιμάζετε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα με το βούτυρο για να λιώσει. Σε ένα μπολάκι κρατάτε λίγο κρύο γάλα για να ανακατέψετε το κορν φλάουρ. Με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αυγά, τα ενσωματώνετε όλα μαζί μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε με γρήγορες κινήσεις τα αυγά λίγο λίγο στο μείγμα ανακατεύοντας γρήγορα. Απλώνετε αμέσως την κρέμα προτού σφίξει εντελώς και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει. Έπειτα, απλώνετε τη σαντιγί που έχετε χτυπήσει στο μίξερ. Πασπαλίζετε με ό,τι θέλετε, με το Αιγίνης να δίνει μια άλλη γεύση και χρώμα . Καλή επιτυχία!
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το εκμέκ σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το κανταΐφι ζεστό (αλλά όχι καυτό) όταν τα ενώνετε. Έτσι, το κανταΐφι θα ρουφήξει σωστά το σιρόπι χωρίς να λασπώσει.
- Κρέμα: Όταν προσθέτετε τα αυγά στην κρέμα, κάντε το γρήγορα και ανακατέψτε έντονα, για να μην πήξει η κρέμα.
- Ψύξη: Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον για 2-3 ώρες για να δέσει καλά η κρέμα και να είναι δροσερό όταν το σερβίρετε.
- Γαρνίρισμα: Το φιστίκι Αιγίνης δίνει μια ξεχωριστή γεύση και χρώμα. Μπορείτε να το καβουρδίσετε ελαφρώς για να απελευθερώσει τα αρώματά του.