Ετοιμάζουμε πεντανόστιμα Πιτάκια με πουρέ πατατάς, φτιαγμένα με άζυμη ζύμη σίκαλης και πλούσια γέμιση πουρέ πατάτας! Επειδή είναι πολύ απλά, γρήγορα και γίνονται με λεπτό, τραγανό φύλλο, αποτελούν μια μοναδική λιχουδιά. Καθώς η ζύμη φτιάχνεται με Γιαούρτι 2% και αλεύρι σίκαλης, είναι πολύ διαφορετικά από τις συνηθισμένες πίτες. Επομένως, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και πεντανόστιμο, γιατί να μην ξεκινήσετε με αυτά;

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Πιτάκια με πουρέ πατατάς

Πιτάκια με πουρέ πατατάς

Φτιάξτε εύκολα σπιτικά Πιτάκια με πουρέ πατατάς . Με λεπτή ζύμη σίκαλης και πλούσια γέμιση πουρέ πατάτας

Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Additional Time 15 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη:

  • 120 γρ. - Αλεύρι σίκαλης (ολικής ή λευκό)
  • 60 γρ. - Αλεύρι σίτου (για όλες τις χρήσεις)
  • 125 γρ. - Στραγγιστό Γιαούρτι πλήρης
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. - Αλάτι

Για την Πατατένια Γέμιση:

  • 700 γρ. - Πατάτες (καθαρισμένες, όχι υδαρείς)
  • 30-50 ml - Γάλα
  • 20-30 γρ. - Βούτυρο (ανάλατο)
  • Αλάτι (γενναίο)

Για την Επάλειψη πριν το Ψήσιμο:

  • 1 - Κρόκος αυγού
  • 1 κ.σ. - Γιαούρτι (πλήρες, ή κρέμα γάλακτος)
  • Για το Άλειμμα μετά το Ψήσιμο:
  • 30 γρ. - Βούτυρο (λιωμένο)

Instructions

1. Προετοιμασία Πουρέ (Νωρίτερα):

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (επιλέγουμε μη υδαρείς πατάτες).

Στραγγίζουμε το νερό και στεγνώνουμε τις πατάτες σε πολύ χαμηλή φωτιά για να φύγει η υγρασία.

Πολτοποιούμε τις πατάτες, προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα. Ανακατεύουμε. Το αλάτι πρέπει να είναι γενναίο για να μην είναι άνοστη η γέμιση.

Ο πουρές πρέπει να είναι πυκνός και να κρατάει το σχήμα του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς (θα σφίξει κι άλλο).

2. Προετοιμασία Ζύμης:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι σίκαλης, το αλεύρι σίτου και το αλάτι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι 2% και το λάδι και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μπάλα. Αν το γιαούρτι είναι πολύ πηχτό, αραιώστε το με λίγο νερό ή προσθέστε λιγότερο αλεύρι.

Το ζυμάρι πρέπει να είναι αρκετά πυκνό και ελαστικό, αλλά να μην κολλάει.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.

3. Μορφοποίηση:

Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα μακρύ «κορδόνι» διαμέτρου περίπου 2 εκ.

Κόβουμε το κορδόνι σε 10 ίσα κομμάτια (περίπου 30 γρ. το καθένα).

Πιέζουμε τα κομμάτια να γίνουν πιο πλακέ και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι σίκαλης.

Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτές οβάλ ή στρογγυλές «λέπες» (σαν την παλάμη, πάχους 1-1,5 χιλιοστό).

4. Γέμισμα και Ψήσιμο:

Τοποθετούμε σε κάθε λεπτή λεπίδα περίπου 1,5 κ.σ. κρύο πουρέ, αφήνοντας κενό 1,5-2 εκ. από τις άκρες.

Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης με "τσιμπιματα "προς τα μέσα, αφήνοντας τη γέμιση ακάλυπτη στη μέση, σχηματίζοντας μια «βαρκούλα».

Μεταφέρουμε όλα τα πιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα.

Για την επάλειψη, ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το γιαούρτι και λίγο αλάτι. Αλείφουμε μόνο τον πουρέ.

Ψήνουμε στους 240°C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Η ζύμη πρέπει να γίνει σκληρή.

5. Σερβίρισμα:

Μόλις βγουν τα καυτά πιτάκια, τα αλείφουμε αμέσως και αφειδώς με λιωμένο βούτυρο.

Τα πιτάκια είναι πιο νόστιμα ζεστά, αλλά παραμένουν υπέροχες και την επόμενη μέρα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τα Πιτάκια με Πουρέ Πατάτας

Ζύμη: Αν το γιαούρτι είναι πολύ πηχτό, αραιώστε το με 1-2 κουταλιές νερό για να βοηθήσει τη ζύμη να γίνει πιο ελαστική.

Πουρές: Ο πουρές πρέπει να είναι πυκνός και να έχει αρκετό αλάτι, γιατί το άζυμο φύλλο σίκαλης είναι άτονο. Η αφαίρεση της υγρασίας από την πατάτα είναι κρίσιμη.

Άνοιγμα Φύλλου: Το άνοιγμα της ζύμης σε πάχος 1-1,5 χιλιοστό είναι απαραίτητο. Η κλασική τεχνική είναι να τις ανοίγετε με ένα ειδικό λεπτό πλάστη και να τις αλευρώνετε γενναιόδωρα με αλεύρι σίκαλης.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: