Η κοτόπιτα του κου Παναγιώτης Κυριακούλιας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά που φτιάχνει όταν θέλει κάτι γευστικό και χορταστικό για όλη την οικογένεια. Αυτή τη συνταγή την εξελίσσει σιγά σιγά μέχρι που την έφτασε στην τέλεια της μορφή, και πραγματικά πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε. Συνδυάζει το απαλό κοτόπουλο με το αρωματικό μπέικον, τα φρέσκα λαχανικά και τα τυριά, δημιουργώντας έτσι μια πίτα που θα σας καταπλήξει με τη γεύση της.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Κοτόπιτα με Πράσο, Μπέικον και Δύο Τυριά!

Κοτόπιτα με Πράσο, Μπέικον και Δύο Τυριά!
Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes

Ingredients

  • 1 στήθος κοτόπουλου
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κίτρινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 5-6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • Λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • Λίγος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μικρή κρέμα γάλακτος
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κυβάκια
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • Ελαιόλαδο για άλειμμα
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Instructions

Προετοιμασία του Κοτόπουλου

Ξεκινάω βάζοντας το στήθος κοτόπουλου να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 45 λεπτά. Όταν ψηθεί καλά, το αφήνω να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια το ψιλοκόβω σε μικρά κομματάκια με το μαχαίρι.

Σωτάρισμα των Λαχανικών και του Μπέικον

Ενώ βράζει το κοτόπουλο, προετοιμάζω τα λαχανικά μου. Ψιλοκόβω το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβω την κίτρινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια. Κόβω επίσης τις φέτες μπέικον σε μικρά κομματάκια. Όλα αυτά τα υλικά τα ρίχνω σε ένα μεγάλο τηγάνι χωρίς να προσθέσω λάδι, γιατί το μπέικον θα αφήσει το δικό του λίπος που θα δώσει υπέροχη γεύση. Σωτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να ροδίσει ελαφρώς το μπέικον.

Ανάμειξη Κοτόπουλου με το Σωτέ

Αφού μαραθούν καλά τα λαχανικά με το μπέικον, προσθέτω στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κοτόπουλο που έχω ετοιμάσει νωρίτερα. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνω να σωταριστούν για λίγα λεπτά ακόμα, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Η μυρωδιά που βγάζει το τηγάνι αυτή τη στιγμή είναι απίστευτη και ανυπομονώ να συνεχίσω με την παρασκευή της γέμισης.

Προετοιμασία της Γέμισης

Μεταφέρω το μείγμα από το τηγάνι σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνω να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο που δίνουν φρεσκάδα στη γέμιση. Ρίχνω τη μικρή κρέμα γάλακτος που κάνει τη γέμιση πιο κρεμώδη και χτυπάω ελαφρά ένα μεγάλο αυγό που το προσθέτω επίσης στο μπολ. Προσθέτω λίγο αλάτι και πιπέρι για να δώσω γεύση, αλλά προσέχω να μην το αλατίσω πολύ γιατί το μπέικον και τα τυριά έχουν ήδη αρκετό αλάτι. Ρίχνω την κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κυβάκια και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν τέλεια και η γέμιση μου είναι πλέον έτοιμη.

Στρώσιμο και Ψήσιμο της Κοτόπιτας

Λαδώνω καλά μια λαμαρίνα φούρνου με ελαιόλαδο. Απλώνω προσεκτικά το πρώτο φύλλο σφολιάτας στη λαμαρίνα και το τεντώνω ελαφρά για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Απλώνω πάνω του ομοιόμορφα τη γέμιση που έχω ετοιμάσει, προσέχοντας να φτάσει μέχρι τις άκρες. Καλύπτω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζω ελαφρά τις άκρες για να κλείσουν καλά. Λαδώνω ελαφρά την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και πασπαλίζω γενναία με σουσάμι που δίνει όμορφη εμφάνιση και τραγανή υφή. Χαράζω με ένα μαχαίρι την επιφάνεια σε ρομβοειδή σχήματα για να φύγουν οι ατμοί κατά το ψήσιμο.

Τελικό Ψήσιμο

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις πάνω και κάτω. Ψήνω την κοτόπιτα για περίπου 30 λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται και από το φούρνο του καθενός. Παρακολουθώ προσεκτικά το ψήσιμο και όταν δω ότι η επιφάνεια έχει πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και το σουσάμι έχει ροδίσει, ξέρω ότι είναι έτοιμη. Την αφήνω να κρυώσει λίγα λεπτά πριν την κόψω και την σερβίρω.

Η Συνταγή είναι του κου Παναγιώτης Κυριακούλιας

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για την Κοτόπιτα

  • Το βράσιμο του κοτόπουλου: Μπορείτε να βράσετε το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να κερδίσετε χρόνο στην προετοιμασία της Κοτόπιτας.
  • Το σοτάρισμα: Μην παραλείψετε το σοτάρισμα χωρίς λάδι, επειδή το λίπος από το μπέικον αρκεί και δίνει πλούσια γεύση στα λαχανικά.
  • Το ψήσιμο: Παρακολουθήστε την πίτα στο ψήσιμο, καθώς ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας. Όταν ροδίσει το φύλλο, είναι έτοιμη.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: