Το Σιροπιαστό Γλυκάκι με καρύδι είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό που συνδυάζει την τραγανή υφή του φύλλου κρούστας με την πλούσια γεύση του σιροπιού. Η εκτέλεσή του είναι τόσο απλή, που μπορείς να το φτιάξεις εύκολα ακόμα κι αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα.


Υλικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

  • 1 πακέτο Φύλλο κρούστας για μπακλαβά (10-12 φύλλα)
  • 125 γρ. Βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 100 γρ. Σιμιγδάλι
  • 150 γρ. Αλεσμένα καρύδια, φουντούκια ή μπισκότα

Για την επικάλυψη:

  • 2 Αυγά
  • 100 γρ. Ζάχαρη
  • 100 ml Γάλα φρέσκο
  • 60 ml Λάδι
  • 1 φακελάκι (10 γρ.) Μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι Βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 1,5 φλιτζάνι Ζάχαρη
  • 1,5 φλιτζάνι Νερό
  • 1 φέτα Λεμόνι

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό.

1. Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι, για να έχει χρόνο να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα λεμόνι. τα βράζω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. το αφήνω να βράσει για 15 λεπτά, το αποσύρω από τη φωτιά, αφαιρώ το λεμόνι και το αφήνω να κρυώσει.

2. Ανάβω τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Λιώνω το βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατεύω το σιμιγδάλι και τους ξηρούς καρπούς.

3. Παίρνω ένα φύλλο κρούστας, το ραντίζω με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζω με το μείγμα σιμιγδαλιού. το διπλώνω σαν ακορντεόν από τη φαρδιά πλευρά του και το τοποθετώ σε ένα ταψί που έχω στρώσει με λαδόκολλα.

4. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί. ψήνω στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

5. Στο διάστημα αυτό, ετοιμάζω την επικάλυψη. Σε ένα μπολ σπάω τα αυγά, προσθέτω τη ζάχαρη και χτυπάω με σύρμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το γάλα, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και χτυπάω για άλλα δύο λεπτά. Τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά για να μην πικρίσει το γλυκό από το μπέικιν.

6. Βγάζω το ταψί από τον φούρνο και περιχύνω ομοιόμορφα την επικάλυψη πάνω από τα φύλλα.

7. Επιστρέφω το ταψί στον φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί τελείως, ανάλογα με τον φούρνο.

8. Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο, το βγάζω από τον φούρνο, το αφήνω για 1-2 λεπτά και το κόβω στο επιθυμητό μέγεθος. περιχύνω αμέσως με το κρύο σιρόπι.

9. Αφήνω το γλυκό για περίπου 2 ώρες, για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15-20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 35 λεπτά (15 + 20).
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για το σιρόπι (2 ώρες).

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Σιροπιαστό Γλυκάκι με καρύδι

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σιροπιαστό Γλυκάκι με καρύδι σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό για να απορροφηθεί σωστά.
  • Υλικά: Αντί για ξηρούς καρπούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θρυμματισμένα μπισκότα για μια διαφορετική υφή και γεύση.
  • Βούτυρο: Το αγελαδινό βούτυρο δίνει πιο πλούσια γεύση, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτικό βούτυρο.