Σήμερα απολαύσαμε ένα υπέροχο κέικ Καπρέζε, με απίστευτη γεύση αμυγδάλου και σοκολάτας. Πριν σας δώσω τη συνταγή, ας δούμε την ιστορία του. Παρά το άρωμα που σαγηνεύει αιώνες, η γέννηση του κέικ έχει δύο εκδοχές: μια συνδέεται με τη βασίλισσα της Νάπολης, Μαρία Καρολίνα, και η άλλη με τον Αλ Καπόνε. Το όνομά του προέρχεται από το νησί Κάπρι.
Κοινό στοιχείο των δύο ιστοριών είναι ο “έπαινος του λάθους”. Στην πρώτη περίπτωση, η Μαρία Καρολίνα ζήτησε ένα κέικ Ζάχερ αλλά οι σεφ δεν ήξεραν τη συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο, νόστιμο κέικ. Στη δεύτερη, ο ζαχαροπλάστης Κάρμινε ντι Φιόρε στο Κάπρι, φοβούμενος τους συνεργάτες του Αλ Καπόνε που ήθελαν ένα κέικ, ξέχασε το αλεύρι. Το κέικ που προέκυψε άρεσε πολύ στους επισκέπτες, οι οποίοι ζήτησαν και τη συνταγή.
Η απλή συνταγή του κέικ Καπρέζε περιλαμβάνει αμύγδαλα, σοκολάτα, αυγά, βούτυρο και ζάχαρη – ένα από τα λίγα ιταλικά επιδόρπια χωρίς αλεύρι, ένα “λάθος” με ιστορία!

Υλικά

185 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
120 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
125 γρ. βούτυρο
125 γρ. φυσική σοκολάτα
Εκχύλισμα πορτοκαλιού – προαιρετικά
Εκχύλισμα ρούμι – προαιρετικά

Εκτέλεση

Αλέστε τα αμύγδαλα σε σκονη.
Λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα λουτρό νερού.
Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με 80 γρ. ζάχαρη, προσθέστε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέστε τα αμύγδαλα.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με τα υπόλοιπα 40 γρ. ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε τα σταδιακά στο υπόλοιπο μείγμα. Τέλος, αν θέλετε, προσθέστε τα αιθέρια έλαια.
Ρίξτε το έτοιμο μείγμα σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. προηγουμένως στρωμένο με λαδόκολλα και στη συνέχεια λαδωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.
Όταν το κέικ κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

H συνταγή είναι από το В кухнята на Жълтата роза