Το κριθαρότο με γαρίδες είναι μια συνταγή που συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση. Το κριθαράκι μαγειρεύεται με τον ζωμό από τα κελύφη της γαρίδας, απορροφώντας όλα τα αρώματα, ενώ οι γαρίδες που προστίθενται στο τέλος μένουν ζουμερές. Εγώ το σερβίρω πάντα με φρέσκο μαϊντανό, γιατί του δίνει μια ιδιαίτερη φρεσκάδα.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Κριθαρότο με γαρίδες

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια υπέροχη συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες, ένα πιάτο που θα σας μείνει αξέχαστο! Η γεύση του είναι πλούσια, με τα θαλασσινά αρώματα να μπλέκονται υπέροχα με τη ντομάτα και το κριθαράκι. Εγώ το φτιάχνω όταν θέλω να κάνω κάτι ιδιαίτερο για τους αγαπημένους μου, και το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 45 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτό το πιάτο, θα χρειαστούμε:

  • 250 γρ. Κριθαράκι μέτριο
  • 1 Κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
  • 14-16 Γαρίδες, καθαρισμένες (με τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό)
  • 70 γρ. Ελαιόλαδο
  • 900 ml καυτό Ζωμό από τα κελύφη των γαρίδων
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Λίγο τσίπουρο ή ρακή (προαιρετικά, για το σβήσιμο)

Instructions

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτετε την πιπεριά και ανακατεύετε για άλλα δύο λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε για ένα λεπτό.

Προσθέτετε τον καυτό ζωμό από τα κελύφη των γαρίδων. Ψιλοκόβετε μερικές γαρίδες και τις ρίχνετε στο κριθαρότο με γαρίδες. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη σάλτσα, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνοντάς την μέχρι να απορροφήσει το ζουμί.

Σε ένα άλλο σκεύος, λαδώνετε τις υπόλοιπες γαρίδες και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με αλάτι και πιπέρι. Τις σβήνετε με τσίπουρο ή ρακή και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σερβίρετε το κριθαρότο με γαρίδες με τις σοταρισμένες γαρίδες από πάνω και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η Συνταγή είναι της κας Magda Diamantogloy

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κριθαρότο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Ζωμός: Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο σπιτικός ζωμός. Βράζω τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων σε νερό με λίγο κρεμμύδι, σέλινο και καρότο για 15-20 λεπτά, και μετά τον σουρώνω.
  • Κριθαράκι: Το σωτάρισμα του κριθαρακιού στην αρχή το "κλειδώνει" και δεν το αφήνει να λασπώσει.
  • Γαρίδες: Σωτάρετε τις γαρίδες χωριστά και στο τέλος, για να παραμείνουν ζουμερές και να μην στεγνώσουν.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε το κριθαρότο αμέσως μόλις το φτιάξετε, όσο είναι ακόμα ζεστό και κρεμώδες.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή