Τα Κόλυβα είναι ένα φαγητό με βαθύ συμβολισμό, που αποτελείται από βρασμένο σιτάρι και διάφορα άλλα υλικά, τα οποία συμβολίζουν την ευλογία, τη γονιμότητα και την ανάσταση. Βάζω κάποια έξτρα υλικά, εκτός από αυτά που πρέπει..η συνταγή είναι όπως την εχω διαμορφωσει εγώ. Γνωρίζω τον συμβολισμό του κάθε υλικού και πως πρέπει να φτιάχνονται απλά εγώ πρόσθεσα και κάποια παραπάνω υλικά
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κόλυβα

Mία παραδοσιακή και σεμνή συνταγή, τα Κόλυβα. Αυτό το έθιμο φαγητό, που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη των αγαπημένων μας προσώπων, έχει μια ιδιαίτερη θέση στην παράδοσή μας. Εγώ τα φτιάχνω πάντα με αγάπη και μεράκι.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτά τα παραδοσιακά Κόλυβα θα χρειαστούμε:
Για το σιτάρι και τα πρώτα υλικά:
- 1/2 κιλό Σιτάρι
- 1 Φλούδα λεμονιού
- 2-3 κ.σ. Ινδοκάρυδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κούπα Σταφίδες ξανθές
Για τη σύνθεση (ξηροί καρποί και μπαχαρικά):
- 1/2 κούπα Τριμμένο καρύδι
- 1/2 κούπα Τριμμένο λευκό αμύγδαλο
- 1 κούπα Τριμμένο μπισκότο νηστίσιμο ή 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
- 1 κ.γ. Κανέλα
- 1/2 κ.γ. Γαρύφαλλο σκόνη
- Αρκετά φύλλα Μαϊντανού (πολύ ψιλοκομμένα)
Για το τελείωμα και τη διακόσμηση:
- Άχνη ζάχαρη
- 1/2 κούπα Τριμμένη φρυγανιά
- Λίγα ασημένια ζαχαρωτά
- Σπόροι ροδιού
Instructions
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το σιτάρι με το νερό και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το σιτάρι είναι βρασμένο, αλλά 'στο δόντι', το στραγγίζουμε καλά. Το απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντηλο, το ανακατεύουμε με το ινδοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες. Στη συνέχεια, το σκεπάζουμε με το τραπεζομάντηλο και το αφήνουμε να στεγνώσει για περίπου τέσσερις ώρες.
Για τη σύνθεση, βάζουμε το σιτάρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά της σύνθεσης (αμύγδαλο, καρύδι, φουντούκι, κανέλα) και ανακατεύουμε καλά. Πριν το πάμε στην εκκλησία, καλύπτουμε την επιφάνεια με μια στρώση τριμμένη φρυγανιά και από πάνω με άχνη ζάχαρη. Τέλος, κάνουμε έναν σταυρό στην κορυφή με τα ασημένια ζαχαρωτά.
Η Συνταγή είναι της κας Σταυρούλα Χρυσοβαλαντω Τζιανταρίδου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Κόλυβα σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Το βράσιμο του σιταριού: Μην το παραβράσετε! Πρέπει να είναι "στο δόντι", δηλαδή να κρατάει ελαφρώς, για να μην λιώσει.
- Το στέγνωμα: Η αναμονή για 4 ώρες είναι απαραίτητη για να στεγνώσει το σιτάρι και να μην "λασπώσουν" τα κόλυβα.
- Η φρυγανιά: Η στρώση τριμμένης φρυγανιάς στη βάση είναι πολύ σημαντική, γιατί απορροφά την υγρασία και τα κρατάει στεγνά.
- Διακόσμηση: Εκτός από τον σταυρό με τα ασημένια ζαχαρωτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τους σπόρους ροδιού για να δημιουργήσετε όμορφα σχέδια.