Το Μαμαδίστικο Παστίτσιο είναι ένα από τα φαγητά που όλοι έχουμε συνδέσει με την οικογένεια και την θαλπωρή του σπιτιού. Η πλούσια γεύση του κιμά, η βελούδινη μπεσαμέλ και η τέλεια στρώση ζυμαρικών το κάνουν ακαταμάχητο. Εγώ το φτιάχνω κάθε φορά που θέλω να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους με ένα χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο.
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά.
1 πακέτο ζυνμαρικά
350 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Κουτί σάλτσα Ντομάτας
Πιπέρι
Ρίγανι
Πάπρικα
3 αυγά
250 γρ παρμεζάνα τριμμενη
110 γρ βούτυρο (επιπλέον 2 κομματάκια για το τελος)
2 φλυντζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 γρ πλήρες γάλα
Εκτέλεση
Βράζετε ζυμαρικά. (προσθέστε μια πρέζα αλατιού και λιγο ελαιόλαδο ενώ βράζετε ζυμαρικά βοηθάει να μην κολλήσουν μαζί). Επίσης προσθέστε λίγο λάδι αφού τα έχετε στραγγίξει.
Αφήστε στην άκρη (μπορείτε να προσθέσετε κεφαλογραβιέρα στα ζυμαρικά) ανακατέψτε όλα μαζί.
Μείγμα κρέατος:
Σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέστε τον κιμά ρίξτε την σάλτσα ντομάτας ,Πιπέρι, Ρίγανη και Πάπρικα και Αφήστε στην άκρη…



Όταν κρυώσει προσθέστε τα αυγά, την παρμεζάνα / κεφαλογραβιέρα (περίπου ένα φλιτζάνι)
Μπεσαμέλ:
Λιώστε το βούτυρο.
Προσθέστε αλεύρι (ανακατέψτε το για να διαλύσετε) και χτυπήστε να γίνει σαν κρέμα
Προσθέστε το γάλα (βλέπε φωτογραφία) ** Βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το θερμαίνετε λίγο πριν το προσθέσετε στο τηγάνι με το διαλυμένο μείγμα βουτύρου / αλευριού.
Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει και να βράσει
Όταν τελειώσετε, προσθέστε τριμμένη παρμεζάνα και κεφαλογραβιέρα στη σάλτσα
Απλώστε τα μακαρόνια ως πρώτο στρώμα στο ταψί. Προσθέστε ένα στρώμα κιμά.

Προσθέστε το δεύτερο στρώμα ζυμαρικών …
Τέλος, Ρίξτε τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίστε με επιλέον τυρί από πάνω … Τελειώστε με 2 κοματάκια βούτυρο
Βάλτε το ταψί στο φούρνο για ψήστε σε 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μαμαδίστικο Παστίτσιο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Ζυμαρικά: Για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στο νερό που βράζουν και λίγο ακόμα αφού τα στραγγίξετε.
- Κιμάς: Είναι πολύ σημαντικό να κρυώσει καλά ο κιμάς πριν προσθέσετε τα αυγά, για να μη φτιάξετε ομελέτα.
- Μπεσαμέλ: Ζεστάνετε ελαφρώς το γάλα πριν το προσθέσετε στο μείγμα βουτύρου-αλευριού, για να γίνει η κρέμα σας πιο λεία και χωρίς σβόλους.
- Τυρί: Μην τσιγκουνευτείτε το τυρί! Η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα δίνουν απίστευτη γεύση και ωραία κρούστα.
Καλή Ορεξη
















