Οι Πατάτες Γεμιστές Φούρνου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η συνταγή δίνει τέλειες πατάτες: τραγανές εξωτερικά χάρη στο αλάτι και αφράτες σαν πούπουλο στο εσωτερικό. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση, είτε ως κυρίως γεύμα είτε ως ορεκτικό. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τις πατάτες:
- Πατάτες (μεγάλη ποικιλία, ξεπλυμένες καλά): 4
- Ζεστό νερό: 1/2 φλιτζάνι
- Αλάτι (χοντρό): 2 κ.σ. (περίπου 32 γρ)
- Φυτικό λάδι: 1 κ.γλ.
Για τη γέμιση (προαιρετικά):
- Βούτυρο
- Πιπέρι
- Τριμμένο τσένταρ
- Σχοινόπρασο
- Μπέικον (ψιλοκομμένο)
- Γιαούρτι (πλήρες)
Για την επικάλυψη:
- Δεν υπάρχει
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προθερμαίνω τον φούρνο στους **220°C**. Τοποθετώ ένα ταψί μέσα στο φούρνο για να ζεσταθεί.
Τρυπάω κάθε πατάτα 6 φορές (3 φορές σε δύο πλευρές) με ένα πιρούνι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω μαζί το νερό και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί το αλάτι.
Βάζω κάθε πατάτα στο αλμυρό νερό για να βραχεί εξ ολοκλήρου (βρέχεται μόνο η φλούδα).
Μεταφέρω τις πατάτες στο ζεστό ταψί, φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο έως ότου ψηθούν καλά (οι πατάτες πρέπει να είναι σχεδόν μαλακές στο εσωτερικό όταν τις πιέζετε). Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της πατάτας.
Βγάζω τις πατάτες, τις βουρτσίζω με φυτικό λάδι και τις επιστρέφω στο φούρνο για **10 λεπτά** περισσότερο, για να γίνει η φλούδα τραγανή.
Αφαιρώ τις Πατάτες Γεμιστές Φούρνου από το φούρνο και αμέσως κόβω μια σχισμή ή ένα “Χ” στο κέντρο για να απελευθερωθεί ο ατμός.
Χρησιμοποιώντας μια πετσέτα κουζίνας, πιέζω για να ανοίξουν από πάνω, όσο επιθυμώ, και γεμίζω με την επιθυμητή γέμιση.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 – 80 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος)
Συνολικός Χρόνος: 70 – 90 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για την προετοιμασία της γέμισης).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο τραγανή φλούδα, μη βάλετε τη λαδόκολλα στο ταψί. Τοποθετήστε τις πατάτες απευθείας στο ζεστό ταψί. Δείτε κι άλλες συνταγές για πατάτες φούρνου.
Μια κλασική γέμιση για τις Πατάτες Γεμιστές Φούρνου είναι το ξινόγαλο ή η κρέμα γάλακτος αντί για γιαούρτι, μαζί με τυρί κρέμα. Δοκιμάστε κι εσείς την εύκολη τυρόπιτα για ορεκτικό.
Προσοχή: το αλμυρό νερό χρησιμεύει για να “ποτίσει” τη φλούδα με αλάτι και όχι για να βράσει την πατάτα. Μην τις αφήσετε πολύ ώρα. Δείτε ιδέες για αλμυρά ορεκτικά για τραπέζι.
Πηγή συνταγής: από το Cook’s Illustrated
















