Το Πεινιρλί με κιμά είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με την απόλαυση. Η αφράτη, ζυμωτή του βάση αγκαλιάζει μία πλούσια και αρωματική γέμιση κιμά, δημιουργώντας έναν μοναδικό γευστικό συνδυασμό. Είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Εγώ το θεωρώ από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά που μπορείς να φτιάξεις!
Υλικά
Για τη ζύμη:
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κουπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουπα ζεστό νερό
11 γραμμάρια ξηρής μαγιάς
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι (όσο χρειάζεται)
αλάτι
Για τη γέμιση:
500 γραμμάρια κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κόκκινη πιπεριά
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας (ή σάλτσα κόκκινης πιπεριάς)
2 μέτριες ντομάτες
αλάτι, κόκκινο και μαύρο πιπέρι – για γεύση
1 αυγό για άλειμμα
λάδι
βούτυρο
κίτρινο τυρί, μοτσαρέλα ή άλλο κατάλληλο τυρί για πασπάλισμα
* η κουπα, σύμφωνα με την οποία αναγράφονται οι ποσότητες των προϊόντων, έχει χωρητικότητα 250 ml.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ,προσθέτουμε το λάδι το γιαούρτι, το ζεστό νερό, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι για γεύση.
Χτυπάμε τα πάντα με ένα σύρμα. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρικαι ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη. Το βάζετε σε ένα μπολ και ασχολείστε με τη γέμιση.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε μέχρι να γίνει διάφανο σε τηγάνι με ζεστό λάδι, προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και όσο τσιγαρίζεται κόβουμε την πιπεριά σε κύκλους.
Τα βάζουμε στον ημιτελή κιμά και ανακατεύουμε. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον πελτέ ντομάταςς, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.Κ αθαρίζουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε, τις περιχύνουμε με τον κιμά. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει Ανακατεύουμε και σβήνουμε την εστία. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη.
Ανοιξτε το καθένα σε ρολό δίνοντας ένα οβάλ σχήμα. Τοποθετείτε σε ταψί, τον πάτο του οποίου έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος και βάζετε περίπου 1,5 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, μοιράζοντάς το σε όλο το μήκος.
Τυλίξτε τα ελεύθερα άκρα προς τα μέσα, τσιμπήστε τα πλαϊνά για να κλείσετε τα στενά “βάρκες” που προκύπτουν.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί, και αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Απλώστε αυγό στη ζύμη στην επιφάνεια . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Tips για το Τέλειο Πεινιρλί με κιμά
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Πεινιρλί με κιμά σας ακαταμάχητο!
- Θερμοκρασία υλικών: Φροντίστε τα αυγά και το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να βοηθήσουν τη μαγιά να ενεργοποιηθεί καλύτερα.
- Προσοχή στο αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει υπερβολικά στα χέρια. Μην το παρακάνετε με το αλεύρι, γιατί θα σκληρύνει η ζύμη.
- Φούσκωμα ζύμης: Δώστε στη ζύμη τον απαραίτητο χρόνο να φουσκώσει. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει αφράτη. Ένα ζεστό και χωρίς ρεύματα μέρος είναι ιδανικό.
- Γέμιση κιμά: Μην αφήσετε τη γέμιση να έχει πολλά υγρά, γιατί θα μουσκέψει τη ζύμη. Σιγοβράστε την μέχρι να δέσει καλά.
- Θερμοκρασία φούρνου: Η αναγραφόμενη θερμοκρασία των 250°C είναι αρκετά υψηλή. Παρακολουθήστε προσεκτικά το ψήσιμο, καθώς τα πεινιρλί ροδίζουν γρήγορα. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός, μπορείτε να ξεκινήσετε με 220°C. Καλή Απόλαυση!











