Η πρασόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες πίτες στην ελληνική κουζίνα, και όταν είναι φτιαγμένη με σπιτικό φύλλο, τότε η γεύση της απογειώνεται! Ετοιμαστείτε να φτιάξετε μία πίτα που θα μοσχοβολάει σε όλο το σπίτι και θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Υλικά

Ζύμη
3 1/2 φλιτζάνια απλό αλεύρι (συν επιπλέον για το ζύμωμα)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πρέζα αλατιού
1 1/2 έως 2 ποτήρια νερό (205 ml ποτήρι χρησιμοποιείται για τη μέτρηση)
Γέμιση
2 μεσαίου μεγέθους πράσα ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
200g Ricotta
3 αυγά
Λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο για βούρτσισμα της ζύμης.

Μέθοδος

Σοτάρετε το πράσο σε ένα τηγάνι με βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ προσθέστε τριμμένη φέτα,το πράσο, τα αυγά και ανθότυρο και ανακατέψτε με ένα πιρούνι,και αφήστε στην άκρη
Σε ένα μπολ προσθέτουμε αλεύρι αλάτι και ελαιόλαδο.
Προσθέστε το νερό λίγο τη φορά και συνδυάστε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Μόλις γίνει αυτό, τοποθετήστε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε. (περίπου 10 λεπτά) Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα πριν την ανοίξετε.
Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη (1 φύλλο για από πάνω και 1 για το κάτω μέρος)
Πασπαλίστε με αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας (πάγκο) και αρχίστε να ανοίγετε τη ζύμη.
Μόλις η ζύμη ανοίξει χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής, βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο.
Κόψτε κυκλικούς δίσκους και προσθέστε το ένα πάνω στο άλλο με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα κάτω και αφήστε ένα κομμάτι(δίσκο) μόνο για να καλύψετε τα υπόλοιπα
Τοποθετήστε τα όλα σε ένα αλευρωμένο πιάτο και βάλτε στο ψυγείο για 5 λεπτά αρκετό χρόνο για να σκληρύνει το βούτυρο.
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία με το δεύτερο φύλλο
Μόλις γίνει αυτό, ανοίξτε κάθε πακέτο με τα φύλλα ζύμης στο μέγεθος του ταψιού σας.
Τοποθετήστε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής στο κάτω μέρος του βουτυρωμένου ταψιού και πασπαλίστε με βούτυρο.


Προσθέστε την γέμιση πράσο, φέτα και αυγά και ραντίστε με βούτυρο.
Προσθέστε το πάνω φύλλο ζύμης, και πιέστε για να σχηματίσετε τον κοθρο γυρω γυρω.
Βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν για περίπου 45 λεπτά.


Αφήστε το να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψετε.

Tips για την Τέλεια Πρασόπιτα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η πρασόπιτα σας ακόμα πιο νόστιμη και το φύλλο της τέλειο. Για να ανοίξετε πιο εύκολα το φύλλο, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια εργασίας σας είναι καλά αλευρωμένη. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετό λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα, αυτό είναι το μυστικό για να γίνει η πρασόπιτα σας τραγανή και αφράτη. Για πιο έντονη γεύση πράσου, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο άνηθο ή δυόσμο στη γέμιση. Μην βιαστείτε να την κόψετε μόλις βγει από τον φούρνο, αφήστε την να κρυώσει λίγο για να “κάτσει” η γέμιση και να είναι πιο εύκολο το κόψιμο.