Θα σας δείξω σήμερα πώς να φτιάξετε μια απίθανη σπανακοτυρόπιτα αφράτη με δικό σας χειροποίητο φύλλο σφολιάτας, που θα σας κάνει να ξεχάσετε οτιδήποτε άλλο! Είναι μια κλασική συνταγή, αλλά με αυτό το φύλλο,απογειώνεται και γίνεται κάτι το μοναδικό.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σπανακοτυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο Σφολιάτας!

Αφράτη σπανακοτυρόπιτα με χρυσαφένιο χειροποίητο φύλλο, κομμένη σε κομμάτια

Φτιάξτε την πιο αφράτη σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας και πλούσια γέμιση! Μια παραδοσιακή συνταγή που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Prep Time 45 minutes
Cook Time 1 hour
Additional Time 4 hours
Total Time 5 hours 45 minutes

Ingredients

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ποτήρια σουρωτή
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • 1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 1 κγλ αλάτι
  • 1 κγλ σόδα
  • λίγο ξίδι
  • 200 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο

Για την γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. τυρί φέτα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • μυρώνια (προαιρετικά)
  • λίγο τραχανά ή ρύζι για τα υγρά

Instructions

  1. Σε λεκάνη ρίχνω τη σουρωτή και το αυγό και ανακατεύω. Προσθέτω και το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξίδι, τη σόδα και συνεχίζω το ανακάτεμα. Μετά ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι. Θέλω ζύμη αφράτη και μαλακή. Να κολλάει λίγο.
  2. Την χωρίζω σε δέκα με δώδεκα κομμάτια, φτιάχνω μπαλάκια και τα αφήνω στην άκρη λίγο να ξεκουραστούν.
  3. Η ζύμη μου είναι μαλακή, ανοίγει εύκολα και με το χέρι. Εγώ όμως ανοίγω το κάθε μπαλάκι, με μικρό πλαστάκι, σε δίσκους ίσα με ένα πιάτο του γλυκού.
  4. Κάθε φύλλο το αλείφω με βούτυρο με το χέρι μου. Τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο. Εγώ φτιάχνω δώδεκα φύλλα.
  5. Μόλις βάλω και το τελευταίο, όπως είναι στιβαγμένα, τα τυλίγω σε ρολό, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, αφού του έχω ρίξει και λίγο αλεύρι και μετά τα τυλίγω και με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην μπαίνει αέρας καθόλου.
  6. Αφήνω τη ζύμη μου τέσσερις ώρες στο ψυγείο για να παγώσει το βούτυρο ή όλο το βράδυ. Διευκολύνει πολύ να την ετοιμάζουμε από το βράδυ.
  7. Μπορούμε να την κρατήσουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας για δύο με τρεις μέρες ή στην κατάψυξη για δύο με τρεις μήνες.
  8. Φτιάχνω στο μεταξύ τη γέμιση.
  9. Σε κατσαρόλα ρίχνω το πράσο και το αχνίζω με λίγο νεράκι. Έπειτα ρίχνω το ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο, λίγο λαδάκι και λίγο λίγο το ψιλοκομμένο σπανάκι. Τέλος προσθέτω τα μυρωδικά. Ρίχνω και το αλάτι και πιπέρι και λίγο τραχανά ή ρύζι.
  10. Μόλις κρυώσει η γέμιση, ρίχνω και τη μισή φέτα δοκιμάζοντας στο αλάτι και αφού είναι εντάξει, ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, το ελαιόλαδο και ανακατεύω απαλά.
  11. Από το φλιτζάνι έχω κρατήσει λίγο λάδι για το πάνω μέρος της πίτας.
  12. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζω στη μέση, να είναι όμως κάπως μεγαλύτερο το ένα κομμάτι για το κάτω φύλλο.
  13. Ρίχνω αλεύρι στον πάγκο και ανοίγω με πλάστη το φύλλο μου, να είναι κάπως παχύ. Το στρώνω στο λαδωμένο καλά ταψί μου, σηκώνοντας το και λίγο στα πλάγια.
  14. Ρίχνω όλη τη γέμιση και την απλώνω καλά να πάει παντού ομοιόμορφα. Ρίχνω πάνω της και το υπόλοιπο χοντροτριμμένο τυρί και ανοίγω και το δεύτερο φύλλο όπως το πρώτο.
  15. Το βάζω πάνω να καλύψει τη γέμιση και αν θέλω κάνω κόθρο. Την χαράζω σε κομμάτια.
  16. Με πινέλο αλείφω το πάνω φύλλο καλά με το υπόλοιπο λάδι που κράτησα, την ραντίζω με νεράκι και είναι έτοιμη για ψήσιμο.
  17. Την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στην αρχή στους διακόσιους είκοσι βαθμούς για να φουσκώσει και μετά χαμηλώνω στους εκατό ενενήντα ή διακόσιους βαθμούς για μία ώρα περίπου. Όταν ροδίζει ομοιόμορφα είναι έτοιμη.

Η Συνταγή είναι της κας Δεληγιάννη Κατερίνα

Notes

Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Σπανακοτυρόπιτα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η σπανακοτυρόπιτα σας ακόμα πιο νόστιμη και αφράτη. Για το φύλλο, αν δεν έχετε σουρωτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό νερό, αλλά η σουρωτή προσθέτει μια επιπλέον γεύση. Η μαλακή ζύμη που κολλάει λίγο είναι το μυστικό για το αφράτο αποτέλεσμα, μην σας ανησυχεί. Όσον αφορά τη γέμιση, αν το σπανάκι βγάλει πολλά υγρά, ο τραχανάς ή το ρύζι θα τα απορροφήσουν και θα κάνουν τη γέμιση πιο σφιχτή. Μην ξεχάσετε να αφήσετε τη γέμιση να κρυώσει πριν προσθέσετε τα αυγά, για να μην ψηθούν.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή