Ο τζιγεροσαρμάς θρακιώτικος αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της θρακιώτικης κουζίνας. Όταν βρίσκω φρέσκια συκωταριά στον κρεοπώλη, δεν χάνω την ευκαιρία να φτιάξω αυτό το νοστιμότατο φαγητό που συνδυάζει την πλούσια γεύση της συκωταριάς με τα αρωματικά μυρωδικά και το τραγανό εξωτερικό της μπόλιας. Επιπλέον, η συνταγή αυτή μας ταξιδεύει στις γεύσεις της παράδοσης και μας συνδέει με τις ρίζες μας
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τζιγεροσαρμάς Θρακιώτικος
Φτιάξτε την αυθεντική συνταγή για Τζιγεροσαρμά Θρακιώτικο με αρνίσια συκωταριά και αρωματικά βότανα. Ένα παραδοσιακό, γιορτινό πιάτο, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι. Ακολουθήστε τα βήματα για ένα τέλειο αποτέλεσμα!
Ingredients
Για τη Γέμιση:
- 600 γρ. φρέσκια αρνίσια συκωταριά
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 4 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
- 1 ποτήρι ξύδι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Για την Εκτέλεση:
- 1 μπόλια αρνίσια
- 3 πατάτες μεσαίες
- 1 κρόκος αυγού
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 κουταλάκι κέτσαπ
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Instructions
Προετοιμασία της Συκωταριάς
Αρχικά, βάζω νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω ένα ποτήρι ξύδι. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτω τη συκωταριά και τη ζεματίζω για 5 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, αφαιρώ τη συκωταριά, τη σουρώνω και κρατάω ένα νεροπότηρο από τον ζωμό που προέκυψε.
Προετοιμασία του Σοφρίτου
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ζεσταίνω άφθονο ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μισό ματσάκι άνηθο, όλα ψιλοκομμένα. Σκεπάζω το τηγάνι και αφήνω τα υλικά να μαραθούν μέχρι να μαλακώσουν.
Μαγείρεμα της Γέμισης
Προσθέτω τη συκωταριά ψιλοκομμένη στο τηγάνι και προσθέτω αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και έπειτα προσθέτω το ποτήρι ζωμό που κράτησα και ένα ποτήρι νερό. Αφήνω τη γέμιση να πάρει 1-2 βράσεις και στη συνέχεια σβήνω τη φωτιά.
Ολοκλήρωση της Γέμισης
Προσθέτω το ρύζι καρολίνα και το υπόλοιπο ματσάκι άνηθο στη γέμιση. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσω για το σαρμά.
Προετοιμασία της Μπόλιας
Τη μπόλια την είχα βάλει 2-3 ώρες νωρίτερα σε παγωμένο νερό με ξύδι στο ψυγείο. Τη στραγγίζω καλά και τη χρησιμοποιώ για να τυλίξω τη γέμιση, δίνοντάς της σχήμα με τη βοήθεια ενός μεγάλου μπολ.
Ψήσιμο του Τζιγεροσαρμά
Κόβω τις πατάτες κυδωνάτες, τις προτηγανίζω ελαφρά και τις αλατοπιπερώνω. Τις τοποθετώ σε ταψί και πάνω τους βάζω τον έτοιμο τζιγεροσαρμά. Αλείφω την επιφάνεια του σαρμά με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο κέτσαπ, προσθέτω ένα ποτηράκι νερό στο ταψί και πασπαλίζω λίγο ελαιόλαδο στις πατάτες.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Χρήσιμα Tips για Τέλειο Αποτέλεσμα
Για την επιτυχία του τζιγεροσαρμά θρακιώτικου:
- Η συκωταριά πρέπει να είναι πολύ φρέσκια για την καλύτερη γεύση
- Το ζεμάτισμα με ξύδι αφαιρεί την έντονη μυρωδιά της συκωταριάς
- Η μπόλια χρειάζεται καλό ξέπλυμα για να φύγει το άλμυρο
- Μη γεμίζετε πολύ τον σαρμά γιατί το ρύζι θα φουσκώσει
- Ο κρόκος με το κέτσαπ δίνει υπέροχο χρώμα στην επιφάνεια










