Η Χειροποίητη Τυρόπιτα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την τέχνη του σπιτικού φύλλου με την πλούσια γεύση των τυριών, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Είναι ένα φαγητό που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και το σπίτι της γιαγιάς. Εγώ τη φτιάχνω κάθε φορά που θέλω να προσφέρω στους δικούς μου ανθρώπους ένα πιάτο γεμάτο αγάπη.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Χειροποίητη Τυρόπιτα

Χειροποίητη Τυρόπιτα

Μετά από μία μεγάλη περιοδεία στην Ήπειρο, την Αθήνα και τη Χίο, επιτέλους γυρίσαμε στο σπίτι μας και είπα να το γιορτάσω με μία σπιτική Χειροποίητη Τυρόπιτα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα σπιτικό φαγητό για να σε κάνει να νιώσεις ξανά άνετα! Αυτή τη φορά, νομίζω ότι έγινε πολύ ωραία... μαθαίνω ακόμα, αλλά το αποτέλεσμα με ικανοποίησε!

Prep Time 45 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 45 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:

Για το φύλλο:

  • Περίπου 1 κιλό Αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • 250 γρ. Ανθρακούχο νερό
  • 125 γρ. Ελαιόλαδο (περίπου ένα ποτήρι του κρασιού)
  • Φυτίνη και λάδι (για το άλειμμα)

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. Τυρί (φέτα ή άλλο λευκό τυρί)
  • 250 γρ. Διάφορα κίτρινα τυριά (π.χ. κασέρι)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή τη νόστιμη πίτα.

  1. Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μία σφιχτή και ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  2. Προετοιμασία της γέμισης: Σε ένα μπολ, τρίβουμε τη φέτα και τα διάφορα κίτρινα τυριά με ένα πιρούνι. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Συναρμολόγηση της πίτας: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με τον πλάστη και το απλώνουμε σε ένα ταψί. Το αλείφουμε με το μείγμα φυτίνης και λαδιού. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα σε όλο το φύλλο. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Το αλείφουμε και αυτό με το μείγμα φυτίνης και λαδιού.
  4. Ψήσιμο: Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι μία χρυσαφένια, τραγανή πίτα.

Η Συνταγή είναι της κας Litsa Agg

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η τυρόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Ζύμη: Αν η ζύμη σας κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό. Η υφή της πρέπει να είναι ελαστική.
  • Τυριά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι τυριά θέλετε. Η φέτα δίνει αλάτι και χαρακτήρα, ενώ τα κίτρινα τυριά λιώνουν και δίνουν μία πιο πλούσια υφή.
  • Φύλλο: Για να γίνει το φύλλο σας ακόμα πιο τραγανό, μην το παραφορτώσετε με τη γέμιση. Επίσης, κάντε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι στο πάνω φύλλο πριν το ψήσετε.
  • Άλειμμα: Το μείγμα φυτίνης και λαδιού είναι ιδανικό για να γίνει το φύλλο αφράτο και τραγανό. Βεβαιωθείτε ότι το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή