Χοιρινό με πιπεριές, ένα πιάτο γεμάτο χρώματα και γεύσεις, και παρέα του ένας πουρές μελιτζάνας που θα σας ξετρελάνει. Εγώ έτσι το φτιάχνω και πάντα γίνεται ανάρπαστο. Πάμε να δούμε πώς το κάνω!

Υλικά

για το χοιρινό:

1 ½ κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μέγεθος καρυδιού
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
Ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
5 πιπεριές (1 πορτοκαλί, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη, 2 Φλωρίνης), κομμένες σε ροδέλες
Αλάτι, πιπέρι
Λίγη πάπρικα καπνιστή
2 φύλλα δάφνης
Βραστό νερό
Χυμός από 1 λεμόνι
Ρίγανη

για τον πουρέ μελιτζάνας:

5 μελιτζάνες φλάσκες
100 γραμμάρια βούτυρο Lurpak (ή άλλο)
100 γραμμάρια νισεστέ (κορν φλάουρ)
1 λίτρο γάλα φρέσκο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Κόβουμε χοιρινό σε μέγεθος καρυδιού, το βράζουμε ελαφρά με λίγο ξύδι, σουρώνουμε. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε χοντροκομμένο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε πιπεριές σε ροδέλες, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγη πάπρικα καπνιστή, δάφνη και βραστό νερό να καλυφθούν τα υλικά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να σωθούν τα υγρά. Σβήνουμε με λεμόνι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

 

Ψήνουμε μελιτζάνες στο γκριλ (ή τις καψαλίζουμε). Τις ξεφλουδίζουμε, κόβουμε την κορυφή και τις ψιλοκόβουμε. Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε βούτυρο και νισεστέ να κρεμώσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει, προσθέτουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα να λιώσει. Σερβίρουμε αμέσως.

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο χοιρινό, όπως καρότο σε ροδέλες.
  • Για πιο έντονη γεύση μελιτζάνας, μην αφαιρέσετε όλη τη μαυρισμένη φλούδα, αφήστε και λίγη.
  • Αν δεν έχετε κεφαλογραβιέρα, μπορείτε να βάλετε άλλο τυρί που λιώνει ωραία.

H συνταγή είναι της κας Sofia Valinou