Υλικά:

1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 γρ ελαιόλαδο
30 γρ ρακή
2,5 κουταλάκια του γλυκού χυμός λεμονιού
αλάτι
350 γρ φέτα ή ξυνομυζήθρα (θρυμματισμένο)
Περίπου 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο να μην κολλαει στα χέρια)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέστε το ελαιόλαδο, τη ρακή, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή αλλά όχι κολλώδης.
Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο, σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πίτες:
Προθερμάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Πάρτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, ανοίξτε τα με τα χέρια σας σε λεπτά στρογγυλά φύλλα.
Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας από το τυρί στο κέντρο κάθε φύλλου.
Σφραγίστε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα μικρό πουγκάκι.
Πιέστε ελαφρά τις πίτες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
Τις αφήνω ξανά 15 λεπτά να φουσκώσουν

Τηγανίστε τις αγνόπιτες από λίγες τη φορά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Αφαιρέστε τις με τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
Σερβίρετε τις αγνόπιτες ζεστές ή χλιαρές.

Η Συνταγή/φωτό είναι της κας Χριστινα Καλογιαννη