Η μυρωδάτη χορτόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας που εγώ λατρεύω να φτιάχνω για την οικογένειά μου. Αυτή η συνταγή συνδυάζει το φρέσκο σπανάκι με αρωματικά μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό και μυρώνια, δημιουργώντας μια γεμάτη γεύση πίτα που θυμίζει σπιτικό φαγητό και αγκαλιά. Επιπλέον, η προσθήκη φέτας και των μπαχαρικών δίνει μια μοναδική πινελιά που κάνει κάθε μπουκιά απολαυστική.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Χορτόπιτα με Σπανάκι

Χορτόπιτα με Σπανάκι

Ετοιμάστε την πιο αρωματική χορτόπιτα με σπανάκι, μάτσο μυρωδικά και φέτα! Αυτή η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή εγγυάται μια πίτα τραγανή απ' έξω και ζουμερή στη γέμιση, ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή ένα θρεπτικό σνακ. Ακολουθήστε τα βήματα για να πετύχετε τη σωστή ισορροπία γεύσης και αρώματος, φτιάχνοντας την καλύτερη σπιτική χορτόπιτα που έχετε δοκιμάσει!

Prep Time 40 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes

Ingredients

Για την Πίτα

  • 1 1/2 κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 5 Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 Μάτσο άνηθο και μαϊντανό
  • 1 Χούφτα μυρώνια (εάν υπάρχουν)
  • 1 Κουτάλι της σούπας ζάχαρη
  • 1 Κουτάλι του γλυκού κανέλα με μπαχάρι και λίγο μοσχοκάρυδο (όλα τριμμένα)
  • Αλάτι (ανάλογο)
  • 5 Αυγά
  • 250 ml Γάλα
  • 1 Φλιτζάνι τυρί άσπρο φέτα (περίπου 250 γραμ.)
  • 5-6 Κουταλιές της σούπας βούτυρο (για την κατσαρόλα και το άλειμμα των φύλλων)
  • 15-20 Φύλλα του μπακλαβά

Instructions

Αρχικά, εγώ πλένω και στραγγίζω πολύ καλά το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό. Έπειτα, το κόβω σε ψιλά κομματάκια και το βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω ένα κουταλάκι αλάτι, τα ανακατεύω καλά και στη συνέχεια τα στύβω με τα χέρια μου για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα γιατί αλλιώς η πίτα μας θα βγει νερουλή. Μετά, προσθέτω το ψιλοκομμένο άνηθο, το μαϊντανό και τα μυρώνια εάν έχω στη διάθεσή μου. Τα ανακατεύω όλα μαζί με το στημένο σπανάκι για να ενωθούν οι γεύσεις.

Μαγείρεμα των Χόρτων

Παίρνω μία μεγάλη κατσαρόλα και βάζω το βούτυρο να λιώσει μαζί με τα κρεμμυδάκια που έχω ψιλοκομμήσει προηγουμένως. Αφήνω στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι τα άσπρα μέρη των κρεμμυδιών να αποκτήσουν ένα όμορφο ξανθό χρώμα. Τότε ρίχνω όλα τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω το ανάλογο αλάτι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά μου - μοσχοκάρυδο, κανέλα και μπαχάρι τριμμένα. Όλα αυτά δίνουν μια υπέροχη μυρωδιά στην κουζίνα μου. Σκεπάζω την κατσαρόλα και τα αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός τους, κάτι που συνήθως παίρνει περίπου δεκαπέντε λεπτά.

Ψύξη και Προσθήκη των Υπόλοιπων Υλικών

Έπειτα, αδειάζω τα χόρτα σε μία μεγάλη λεκάνη και περιμένω να κρυώσουν πολύ πολύ καλά. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αν προσθέσω τα αυγά και το γάλα όσο είναι ζεστά, θα κόψουν. Όταν τα χόρτα είναι τελείως κρύα, προσθέτω το γάλα, τα πέντε αυγά και το άσπρο τυρί φέτα ψιχουλισμένο. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν τέλεια και να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Στρώσιμο και Ψήσιμο της Χορτόπιτας

Έχω ετοιμάσει από πριν το ταψί μου λαδώνοντάς το ελαφρά. Παίρνω τα μισά φύλλα κρούστας, τα αλείφω με λιωμένο βούτυρο και τα στρώνω στον πάτο του ταψιού, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες. Απλώνω ομοιόμορφα πάνω τη γέμιση με τα χόρτα και το τυρί. Στη συνέχεια, παίρνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα αλείφω επίσης με βούτυρο και τα στρώνω από πάνω, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα για να σφραγίσω την πίτα. Χαρακώνω με ένα μαχαίρι την πίτα μου σε μπακλαβωτά ή τετράγωνα κομμάτια για να ψηθεί καλύτερα και να είναι πιο εύκολο να την κόψω αργότερα. Τέλος, την ψήνω στο φούρνο που έχω προθερμάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου σαράντα πέντε λεπτά, ανάλογα πάντα με τον φούρνο μου, μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω.

Η Συνταγή είναι της κας Marianthi Kalogiros

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Χορτόπιτα

• Στύψιμο του σπανακιού: Μην παραλείψετε το στύψιμο του σπανακιού με αλάτι. Αυτό βοηθά να φύγει η περίσσεια υγρασία και να μην βγει νερουλή η πίτα σας.

• Ψύξη των χόρτων: Αφήστε τα χόρτα να κρυώσουν τελείως πριν προσθέσετε τα αυγά και το γάλα, διαφορετικά τα αυγά θα κόψουν και το μείγμα θα χαλάσει.

• Βούτυρο στα φύλλα: Αλείφετε καλά κάθε φύλλο με βούτυρο για να γίνει τραγανή και χρυσή η κρούστα της χορτόπιτας σας.

• Μυρωδικά: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο φρέσκο δυόσμο ή μάραθο για ακόμα πιο έντονο άρωμα, ανάλογα με την περιοχή και τις προτιμήσεις σας.

• Συντήρηση: Η χορτόπιτα κρατάει στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες και μπορεί να ξαναζεσταθεί στο φούρνο για να γίνει πάλι τραγανή.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: