Ανακαλύψτε την ευχαρίστηση του να φτιάχνετε το δικό σας, μυρωδάτο ψωμί στο σπίτι! Αυτή η απλή συνταγή για ψωμί σίτου-σίκαλης με σπόρους, ψημένο στη γάστρα, θα σας χαρίσει ένα ψωμί με υπέροχη κρούστα και αφράτη ψίχα, γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά. Πάμε να το ετοιμάσουμε!
Υλικά:
50 γρ. σπόροι της αρεσκείας σας (π.χ., ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος)
50 ml νερό
300 γρ. αλεύρι σίτου υψηλής ποιότητας
200 ml νερό
200 γρ. αλεύρι σίκαλης, ξεφλουδισμένο
175 γρ. γιαούρτι
10 γρ. αλάτι
9 γρ. νωπή μαγιά (ή 3 γρ. ξηρή)
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τους σπόρους:
Βράζουμε τα 50 ml νερό και ρίχνουμε τους σπόρους. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 ώρες να μουλιάσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Ζυμώνουμε:
Σε ένα μπολ μίξερ, ρίχνουμε το νερό και το αλεύρι σίτου. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για αυτόλυση για 20 λεπτά.
Μετά την αυτόλυση, προσθέτουμε το αλεύρι σίκαλης, το γιαούρτι, τη μαγιά, το λάδι, το μέλι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά (ή με το χέρι λαδώνοντας τα χέρια) θα κολλαει η ζυμη λιγο.
Στο τέλος, προσθέτουμε τους μουλιασμένους σπόρους και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Μετα την βγαζουμε στο παγκο και την ζυμωνουμε
με αδωμενα χερια
Πρώτο φούσκωμα:
Λαδώνουμε ένα μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. Μετά από 1 ώρα, κάνουμε ένα απαλό δίπλωμα
στη ζύμη.
Δεύτερο φούσκωμα:
Πασπαλίζουμε ένα ειδικό καλάθι ή ενα μπολ με αλεύρι ρυζιού ή σίκαλης. Στρογγυλεύουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, βάζουμε τη ζύμη με τη ραφή προς τα πάνω και την τεντώνουμε σε ορθογώνιο.
Δημιουργούμε μια στρώση, τη διπλώνουμε και την τυλίγουμε σε ρολό. Τσιμπάμε τη ραφή και το τοποθετούμε στο καλάθι ή στο μπολ με τη ραφή προς τα πάνω. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα.
Προετοιμασία για ψήσιμο: 30-40 λεπτά πριν το ψήσιμο, βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο με το καπάκι ελαφρώς ανοιχτό και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
Ψήσιμο:
Όταν η ζύμη φουσκώσει στο μπολ, την αναποδογυρίζουμε σε λαδόκολλα, αφαιρούμε την περίσσεια αλευριού, κάνουμε κοψίματα με ένα κοφτερό
μαχαίρι και, χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα, μεταφέρουμε το ψωμί στη γάστρα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 230°C.
Αφαιρούμε το καπάκι, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι το ψωμί να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε το έτοιμο ψωμί να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα πριν το κόψουμε.