Αυτά τα Κρουασάν με Πραλίνα είναι αφρός! Καθώς η ζύμη τους περιέχει εβαπορέ και ηλιέλαιο, γίνεται εξαιρετικά αφράτη και τρυφερή, θυμίζοντας τσουρέκι, λόγω του μαχλεπιού και της μαστίχας. Επειδή είναι γεμιστά με λαχταριστή πραλίνα, αποτελούν την τέλεια επιλογή για το πρωινό, το καφεδάκι ή ακόμα και για μετά το μπάνιο, όπως λέτε! Επομένως, αν θέλετε να εντυπωσιάσετε με σπιτικά, πολυτελή κρουασάν, γιατί να μην τα δοκιμάσετε;
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κρουασάν με Πραλίνα
Φτιάξτε αφράτα κρουασάν με πλούσια ζύμη, εβαπορέ, μαχλέπι και μαστίχα. Γεμίστε τα με πραλίνα, ψήστε τα και αλείψτε τα με βούτυρο για εκπληκτική γυαλάδα και γεύση!
Ingredients
Για τη Ζύμη:
- 1 κουτί - Εβαπορέ (410 γρ.)
- 150 ml - Νερό χλιαρό
- 6 κ.σ. - Ζάχαρη
- 1 φάκ - Μαγιά ξηρή
- 2 Αυγά (ολόκληρα)
- 150 ml - Ηλιέλαιο
- 1 πρέζα - Αλάτι
- 700 γρ. - Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. - Μπέικιν πάουντερ
- 3 κάψουλες - Βανίλιας
- 1 κ.γ. - Μαχλέπι (τριμμένο)
- 1/2 κ.γ. - Μαστίχα (τριμμένη)
Για τη Γέμιση & το Άλειμμα:
- Πραλίνα φουντουκιού (Merenda ή Nutella) - Όσο χρειαστεί
- 50 γρ. - Φρέσκο βούτυρο (λιωμένο, για το άλειμμα μετά το ψήσιμο)
- 1 Κρόκος αυγού (για το άλειμμα πριν το ψήσιμο)
- Λίγο - Σουσάμι
Instructions
1. Ενεργοποίηση Μαγιάς:
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τη μαγιά ξηρή, 1 κ.σ. ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να βγάλει φουσκάλες.
2. Ζύμωμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το εβαπορέ, το ηλιέλαιο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα 2 αυγά, το αλάτι, το μπέικιν, τις βανίλιες, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε και τη μαγιά που φούσκωσε.
Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδης.
3. Φούσκωμα:
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Πλάσιμο και Γέμισμα:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη (ή παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου που ανοίγουμε).
Ανοίγουμε το κάθε μέρος σε στρογγυλό φύλλο και το κόβουμε σε 16 τρίγωνα κομμάτια.
Στην άκρη κάθε τριγώνου, βάζουμε πραλίνα (Merenda ή Nutella).
Διπλώνουμε το τρίγωνο ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά προς τη μύτη, δίνοντας το σχήμα του κρουασάν.
5. Ψήσιμο και Γυάλισμα:
Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα) και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω) για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, αλείφουμε αμέσως με φρέσκο βούτυρο (50 γρ. λιωμένο) για να γυαλίσουν και να αποκτήσουν έξτρα άρωμα.
Η Συνταγή είναι της κας Κωνσταντινιά ΠΚ
Tips για τα Κρουασάν με Πραλίνα
Ζύμη Εβαπορέ: Το εβαπορέ είναι το μυστικό συστατικό για τη ζύμη, καθώς προσδίδει απίστευτη αφράτη υφή και πλούσια γεύση, βοηθώντας το κρουασάν να γίνει “αφρός”.
Άρωμα: Ο συνδυασμός μαχλέπι, μαστίχα και βανίλια δίνει στα κρουασάν άρωμα που θυμίζει σπιτικό τσουρέκι, κάνοντας τη γεύση μοναδική.
Γυαλάδα: Το άμεσο άλειμμα με φρέσκο βούτυρο μόλις βγουν από τον φούρνο είναι το απαραίτητο βήμα για να γυαλίσουν, να μαλακώσουν και να αποκτήσουν έξτρα βουτυράτη γεύση.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










