Συστατικά:

Για τη ζύμη:

40 γρ. φρεσκια μαγιά
900 γρ. σκληρο αλεύρι
100 γρ. μαλακό αλεύρι (για το ανακάτεμα και το σχηματισμό)
4 αυγά
300 ml γιαούρτι
200 ml νερό (χλιαρό)
150 γρ. ζάχαρη αχνη
150 γρ. μαργαρίνη (λιωμένη και χλιαρή)

Για την επικάλυψη:

150 γρ. ζάχαρη αχνη
100 γρ. μαργαρίνη
Προαιρετικά: Κανέλα

Παρασκευή:

Ενεργοποίηση της μαγιάς:

Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατέψτε απαλά.
Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

για την ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το σκληρο αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Προσθέστε τα αυγά, το γιαούρτι, τη λιωμένη μαργαρίνη και το μείγμα της μαγιάς.
Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου, ανακατέψτε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια και ζυμώστε για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο από το μαλακό αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά.
Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σχηματισμός για τα ντόνατς:

Αλευρώστε γενναιόδωρα μια καθαρή επιφάνεια εργασίας.
Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι για να κόψετε τα επιθυμητά σχήματα ντόνατ, φροντίζοντας να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσά τους στο ταψί, καθώς θα επεκταθούν σημαντικά κατά το ψήσιμο και μπορεί να μην χωρούν όλα σε ένα ταψί.
Αφήστε το αρχικό σετ ντόνατς να ξεκουραστεί ανενόχλητο για 15 λεπτά.

Ψήσιμο:

Μετά από αυτό, ανάψτε το φούρνο και ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Ψήστε τα ντόνατς για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.

Επικάλυψη:

Λιώστε την υπόλοιπη μαργαρίνη.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα (προαιρετικά).
Βουτήξτε κάθε ντόνατ στη λιωμένη μαργαρίνη και στη συνέχεια στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας.

Προηγούμενο άρθροΠροφιτερόλ Ταψιού με Πτι Μπερ
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με Ανθότυρο και Φέτα