Υλικά:
Για τη μαγιά:
150 ml ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
50 γραμμάρια συμπιεσμένης μαγιάς
Για τη ζύμη:
250-300 ml γάλα
100 γραμμάρια ζάχαρη
Πρέζα αλάτι
650-700 γραμμάρια αλεύρι
125 γραμμάρια βούτυρο ή λιωμένη μαργαρίνη
2 αυγά + ένα αυγό για το βούρτσισμα
Για τις γεμίσεις:
Μαρμελάδα + καρύδα
Τυρί + σταφίδες
Σοκολάτα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε ενεργοποιήσει και το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη και προσθέτουμε τη γέμιση της επιλογής μας. Κλείνουμε τα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουρτσίζουμε τα ψωμάκια με αυγό και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλές:
Για πιο γλυκιά ζύμη, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη.
Πειραματιστείτε με διαφορετικές γεμίσεις μέλι κ.λπ.
Αν θέλετε πιο τραγανά ψωμάκια, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι ή άλλους σπόρους πριν τα ψήσετε.
Απολαύστε τα αφράτα σας ψωμάκια με τη αγαπημένη σας γεύση!
Tip: Μπορείς να συνοδεύσεις αυτά τα ψωμάκια με μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα ή έναν καφέ για ένα πλήρες και νόστιμο πρωινό.