Τα αφράτα ψωμάκια είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά αξίζει κάθε λεπτό, γιατί το αποτέλεσμα είναι απίστευτα νόστιμο και αφράτο. Είναι ιδανικά για να τα έχετε πάντα στο τραπέζι σας, ζεστά και φρέσκα.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αφράτα ψωμάκια
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για αφράτα ψωμάκια που είναι τόσο μαλακά, που μοιάζουν με αφρό! Είναι η τέλεια επιλογή για να συνοδεύσετε το φαγητό σας ή να φτιάξετε τα πιο νόστιμα σάντουιτς. Είναι πανεύκολα και το αποτέλεσμα είναι απίστευτο.
Prep Time
10 minutes
Cook Time
20 minutes
Additional Time
2 hours
Total Time
2 hours 30 minutes
Ingredients
Για να φτιάξουμε τα ψωμάκια, θα χρειαστούμε:
- 300 γρ. Αλεύρι
- 130 γρ. Γάλα
- 1 Αυγό
- 1/2 κ.γ. Αλάτι
- 30 γρ. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 20 γρ. Ζάχαρη
- 5 γρ. Ξηρή μαγιά
Instructions
- Για τα Αφράτα ψωμάκια σου, ξεκίνησες βάζοντας όλα τα υλικά στο μίξερ, εκτός από τη μαγιά και το βούτυρο. Δούλεψες για λίγα λεπτά, σταμάτησες, το σκέπασες και το άφησες για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσες το αλάτι και μετά, σιγά-σιγά, το βούτυρο, ενώ το μίξερ ήταν σε λειτουργία.
- Αφού η ζύμη δουλεύτηκε για 5-7 λεπτά, τη μάζεψες με μια μαρίζ από τα τοιχώματα, την σκέπασες μέσα στο μπολ του μίξερ και την έβαλες στον φούρνο για να έχει σταθερή θερμοκρασία. Όπως αναφέρεις, «εφυγες πήγα παρκο με την μικρη μου να μην τα πολυλογο καπου ξεχάστηκε κιολας». Όταν γύρισες, η ζύμη είχε τριπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε μια καθαρή, ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια, έριξες τη ζύμη και τη χώρισες σε 6 ισόποσα κομμάτια. Τα έκανες μπαλάκια με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τα σκέπασες, τα άφησες για περίπου 10 λεπτά και μετά τα ξαναέπλασες σε λεία επιφάνεια. Τα σκέπασες ξανά και περίμενες περίπου 15-20 λεπτά. Τέλος, τα πέρασες με λίγο γάλα και τα έψησες για 20 λεπτά στους 390 βαθμούς Φαρενάιτ, σύμφωνα με τον φούρνο σου.
Η Συνταγή είναι της κας Eleni Katechis
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα αφράτα ψωμάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Υλικά: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά το βούτυρο. Αυτό βοηθάει τη ζύμη να δουλευτεί σωστά.
- Ζύμωμα: Μην παραλείψετε τα στάδια του ζυμώματος. Είναι απαραίτητα για να γίνει η ζύμη λεία και να αποκτήσει την ελαστικότητά της.
- Φούσκωμα: Ο χρόνος που χρειάζεται η ζύμη για να φουσκώσει εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου. Μπορείτε να τη βάλετε σε έναν κλειστό, ζεστό φούρνο για να επιταχύνετε τη διαδικασία.
- Ψήσιμο: Κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, γι' αυτό παρακολουθήστε τα ψωμάκια σας για να μην αρπάξουν.









