Μοσχάρι με Ρύζι Ανάποδο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Έτοιμο σε λίγα λεπτά, είναι μια τέλεια ιδέα για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Πρέπει να το κάνετε, είναι ένα πολύ νόστιμο, ιδιαίτερο πιάτο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση (Κρέας):
- 900 γρ. Μοσχάρι (κομμένο σε κυβάκια)
- 1 Κρεμμύδι
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας (30 γραμμάρια) Πελτές ντομάτας
- 80 γραμμάρια (ή 20 γραμμάρια + 60 γραμμάρια λάδι) Βούτυρο
Για το ρύζι και τα λαχανικά:
- 3 φλιτζάνια (480 γραμμάρια) Ρύζι
- 1 Καρότο
- 120 γραμμάρια Καλαμπόκι
- 150 γραμμάρια Αρακάς
Για το υγρό και τα μπαχαρικά:
- 4 ποτήρια (800 ml) Βραστό νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού Κόκκινη πιπεριά τσίλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Μαύρο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι (ή όσο χρειαστεί)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Σε μία τρυπητή κατσαρόλα ή σουρωτήρι ρίχνουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε βραστό νερό μέχρι να καλύψει το ρύζι, προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μουλιάσει για 15 λεπτά.
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κρέας κομμένο σε κυβάκια, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά. Όταν το κρέας ελευθερώσει τους ζωμούς του, συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το καρότο σε κυβάκια. Στραγγίζουμε το ρύζι αφού έχουν περάσει 15 λεπτά. Προσθέτουμε μέσα στο ρύζι τα καρότα, το καλαμπόκι, τον αρακά και ανακατεύουμε, αφήνοντας το μείγμα στην άκρη.
Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και εφόσον έχει απορροφηθεί το νερό, προσθέτουμε λάδι/βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ρίχνουμε μετά μία κουταλιά πελτέ ντομάτας, το θυμάρι, το τσίλι, το πιπέρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Το Μοσχάρι με Ρύζι Ανάποδο αποκτά εδώ τη βάση της γεύσης του.
Με μία ξύλινη κουτάλα απλώνουμε το κρέας ομοιόμορφα στη βάση της κατσαρόλας και το πιέζουμε έτσι ώστε να είναι σφιχτό.
Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με το ρύζι και τα λαχανικά και το πιέζουμε και αυτό να κάτσει καλά και να σφίξει, δημιουργώντας τις στρώσεις για το ανάποδο.
Μετά προσθέτουμε 4 ποτήρια νερό, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι έτσι ώστε το νερό να μην πέσει και διαλύσει το ρύζι. Προσθέτουμε 20 γραμμάρια βούτυρο, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το νερό.
Όταν το νερό έχει απορροφηθεί, σβήνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Βάζουμε ένα πιάτο πάνω από την κατσαρόλα και με μία απότομη κίνηση το γυρίζουμε ανάποδα. Το Μοσχάρι με Ρύζι Ανάποδο είναι έτοιμο! Καλή Απόλαυση!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά (Εξάτμιση κρέατος + Μαγείρεμα ρυζιού)
Συνολικός Χρόνος: 80 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (ξεκούραση/μούλιασμα) + 15 λεπτά (μούλιασμα ρυζιού).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει πιο τρυφερό το μοσχάρι, μπορείτε να το μαγειρέψετε σε χαμηλή φωτιά για περισσότερη ώρα, προσθέτοντας λίγο ζωμό. Δείτε και άλλες συνταγές με μοσχάρι για έμπνευση.
Για να βγει το ρύζι σπυρωτό, είναι σημαντικό να το ξεπλύνετε καλά και να το αφήσετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά αφού σβήσετε τη φωτιά. Αυτό το tip είναι κρίσιμο για το Μοσχάρι με Ρύζι Ανάποδο. Δοκιμάστε κι ένα σπυρωτό πιλάφι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λάδι προτιμάτε αντί για βούτυρο στην αρχή, ή να αντικαταστήσετε μέρος του κρέατος με λαχανικά αν θέλετε μια πιο ελαφριά εκδοχή. Δες ιδέες για εύκολα κυρίως πιάτα.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Κοτόπουλο με Ρύζι στην Κατσαρόλα
Γιουβέτσι Μοσχάρι με Κριθαράκι
Find more delicious recipes here










