Mια συνταγή για ζύμη γενικής χρήσης που θα σου λύσει τα χέρια στην κουζίνα. Είναι μια τόσο απλή ζύμη που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ό,τι τραβάει η όρεξή σου, από αφράτα τηγανόψωμα, μέχρι την πιο τραγανή ζύμη για πίτσα, ή ακόμα και σε γλυκό κέικ. Ετοίμασε τις μετρήσεις και πάμε να ζυμώσουμε!

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Ζύμη γενικής χρήσης

Μία ζύμη γενικής χρήσης να φουσκώνει, έτοιμη για χρήση

Μάθε πώς να φτιάξεις μια ζύμη γενικής χρήσης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για πίτσες, λαχταριστά τηγανόψωμα, ακόμη και κέικ! Είναι πανεύκολη και μπορείς να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

Prep Time 28 minutes
Cook Time 20 minutes
Additional Time 40 minutes
Total Time 1 hour 28 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτή την πολυχρηστική ζύμη, θα χρειαστούμε:

  • 1 φάκελο ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 1/4 φλιτζανιού λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις αυτή την πανεύκολη ζύμη γενικής χρήσης.

1. Σε ένα μπολ, ανακατεύω τη μαγιά με τη ζάχαρη και προσθέτω λίγο από το χλιαρό γάλα. ανακατεύω καλά και το αφήνω στην άκρη για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.

2. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, βάζω το γιαούρτι, τη σόδα, το υπόλοιπο γάλα, το λάδι και το αλάτι. ανακατεύω με ένα σύρμα να ενωθούν τα υλικά.

3. Προσθέτω το μείγμα της μαγιάς και στη συνέχεια αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια μου. η ζύμη πρέπει να γίνει λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.

4. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη βάζω σε ένα μπολ σκεπασμένο με μια πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 30-40 λεπτά, για να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Αν δεν τη χρησιμοποιήσω αμέσως, τη βάζω σε μια αεροστεγή σακούλα ή σε δοχείο και την αποθηκεύω στο ψυγείο.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για τη Ζύμη

  • Για το αλεύρι: Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το πόσο υγρό είναι το γιαούρτι και πόσο θέλεις να σφίξει η ζύμη. Πρόσθεσε το σταδιακά για να έχεις τον έλεγχο.
  • Η σόδα: Η σόδα βοηθάει τη ζύμη να γίνει πιο αφράτη και να φουσκώσει περισσότερο, ειδικά σε συνδυασμό με το γιαούρτι.
  • Αποθήκευση: Η ζύμη γενικής χρήσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 μέρες, έτοιμη για χρήση οποιαδήποτε στιγμή. Απλά την βγάζεις λίγη ώρα πριν από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.