Ετοιμάστε αφράτη Ζύμη για Τυροπιτάκια και λουκανικοπιτάκια σε χρόνο μηδέν με αυτή την εύχρηστη συνταγή!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια χλιαρό γάλα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 αυγά (κρατάμε τον κρόκο για άλειμμα)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξερή μαγιά

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι (γάλα, λάδι, αυγά, ζάχαρη, αλάτι, μαγιά).
Σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε καλά μέχρι να πάρετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, χωρίστε την σε μπαλάκια και πλάθετε τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια στο σχήμα που σας αρέσει.
Γεμίστε τα τυροπιτάκια με τυρί (φέτα, γραβιέρα, κ.α.) ή τα λουκανικοπιτάκια με ψιλοκομμένο λουκάνικο.
Τοποθετήστε τα τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τον κρόκο αυγού που κρατήσατε με 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι.
Αλείψτε τα τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια με το μείγμα κρόκου και γιαουρτιού.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι για πιο αφράτα τυροπιτάκια και λουκανικοπιτάκια.
Αντί για γιαούρτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα για να αλείψετε τα τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια με σουσάμι ή τριμμένο καρύδι πριν τα ψήσετε.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι της κας Marianna Asteriadou