Σήμερα η Maria Intze θα μας αποκαλύψει μία συνταγή που της έδωσε μια λατρεμένη , Ηπειρώτισσα φίλη της – και είναι μία από τις πιο νόστιμες και αυθεντικές πίτες που έχω δοκιμάσει! Ο λόγος για την Ηπειρώτικη Ριζοτυρόπιτα, ένα πιάτο με μεράκι και αγάπη για τη μαγειρική. Εγώ την φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ηπειρώτικη Ριζοτυρόπιτα

Η Ηπειρώτικη Ριζοτυρόπιτα είναι ένα πραγματικό διαμάντι της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει την απλότητα των υλικών με μία εκρηκτική γεύση. Το σπιτικό φύλλο αγκαλιάζει μία πλούσια γέμιση από ρύζι και φέτα, δημιουργώντας μία πίτα που είναι ταυτόχρονα χορταστική και πεντανόστιμη. Είναι ιδανική για ένα κυριακάτικο τραπέζι, για κέρασμα ή ακόμα και για το κολατσιό στην εκδρομή. Εγώ τη λατρεύω!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Ηπειρώτικη Ριζοτυρόπιτα θα χρειαστούμε:
Για το φύλλο:
- 400 ml Χλιαρό νερό (περίπου 3 φλιτζάνια)
- Λίγο Αλάτι
- 1 κ.σ. Ξύδι
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Περίπου 4 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτούτσικη, όχι πολύ μαλακή)
Για τη γέμιση:
- 2 φλιτζάνια Ρύζι Καρολίνα
- 1 κ.γ. Βούτυρο
- Λίγο Αλάτι
- Μαύρο Πιπέρι (τριμμένο, κατά βούληση)
- 300 γρ. Φέτα
- 5 τεμ. Αυγά
- Λίγο Κουρκουμά (προαιρετικά, για χρώμα και άρωμα)
- Λίγο Ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού Γάλα (προαιρετικά, για πιο αφράτη γέμιση)
Για το στήσιμο και το ψήσιμο:
- Λάδι (για το ταψί και τα φύλλα, ενδιάμεσα)
- Λίγο Νερό (για να πιτσιλίσουμε την επιφάνεια)
- Ελαιόλαδο (για την επιφάνεια)
Instructions
Ξεκινήστε την προετοιμασία ξεπλένοντας πάρα πολύ καλά το ρύζι. Στη συνέχεια, βράστε το με βούτυρο, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι για γεύση. Αφού βράσει, στραγγίστε το ρύζι, μεταφέρετέ το σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Μόλις κρυώσει το ρύζι, προσθέστε στο μπολ την φέτα θρυμματισμένη, τα χτυπημένα αυγά, τον κουρκουμά, το ελαιόλαδο και, αν το επιθυμείτε, λίγο γάλα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργήσουν μια ενιαία γέμιση.
Στήσιμο Πίτας
Για το στήσιμο της πίτας, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (σινί), περίπου 50 εκατοστά σε διάμετρο, ή εναλλακτικά το ταψί του φούρνου σας. Λαδώστε το ταψί πολύ καλά. Πάρτε το πρώτο από τα δύο φύλλα και ανοίξτε το σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί, έτσι ώστε να εξέχει περίπου μία παλάμη περιμετρικά. Στρώστε το φύλλο στο ταψί και λαδώστε το και αυτό καλά. Αμέσως μετά, ανοίξτε και στρώστε το δεύτερο φύλλο ακριβώς από πάνω, φροντίζοντας και αυτό να εξέχει από τις άκρες του ταψιού. Πάνω στο δεύτερο φύλλο ρίξτε τη γέμιση που ετοιμάσατε και απλώστε τη ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Τέλος, διπλώστε προς τα μέσα μόνο τα φύλλα που εξέχουν, κλείνοντας την πίτα σαν ένα πακετάκι, και λαδώστε τα. Ψεκάστε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και αλείψτε την με ελαιόλαδο.
Ψήσιμο
Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα, για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας. Η πίτα πρέπει να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Το αποτέλεσμα θα είναι φανταστικό! Καλή επιτυχία σε όποιον ή όποια την φτιάξει!
Notes
Tips για την Τέλεια Ηπειρώτικη Ριζοτυρόπιτα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Ηπειρώτικη Ριζοτυρόπιτα σας φανταστική! Το ξύδι στη ζύμη βοηθάει το φύλλο να γίνει πιο τραγανό και εύπλαστο. Φροντίστε να στραγγίξετε πολύ καλά το ρύζι μετά το βράσιμο, για να μην νερουλιάσει η γέμιση. Το γάλα στη γέμιση είναι προαιρετικό, αλλά κάνει τη γέμιση πιο αφράτη και κρεμώδη, οπότε το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Μη φοβηθείτε να λαδώσετε καλά τα φύλλα καθώς τα στρώνετε, αυτό είναι το μυστικό για την τραγανή κρούστα.