Υλικά:
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 600 γραμμάρια)
Τυρί της αρεσκείας σας (φέτα, γραβιέρα, κασέρι)
Μαλακή μαργαρίνη ή βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Άφησε το μείγμα για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Πρόσθεσε το σπορέλαιο και το αλεύρι στο μπολ με τη μαγιά. Ζύμωσε καλά, είτε με το χέρι είτε με το μίξερ, μέχρι να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Μετά το ζύμωμα, τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκέπασέ το με μεμβράνη και άφησέ το σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, άπλωσέ την σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Άνοιξέ την με τα χέρια σου σε ένα ορθογώνιο φύλλο.
Άλειψε με μαλακή μαργαρίνη ή βούτυρο και πασπάλισε με τριμμένο τυρί.
Διπλώσε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, σαν να κάνεις ένα φάκελο.
Αυτη την διαδικασία την κάνουμε αλλες δυο φορες
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Ψήσε το τυρόψωμο για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
H συνταγή είναι της κας Ελενη Τσιλτικλη