Το κάστανο γλυκό κουταλιού είναι μία από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές συνταγές του ελληνικού φθινοπώρου που κάνω κάθε χρόνο στο σπίτι μου. Αυτή η υπέροχη συνταγή προέρχεται από τον Αγιασό της Λέσβου, επομένως φέρνει μαζί της όλη τη γεύση και την παράδοση του νησιού μας. Όταν τα κάστανα ωριμάζουν και γεμίζουν τα δέντρα, τότε ξέρω ότι έφτασε η ώρα να φτιάξω αυτό το νοστιμότατο γλυκό που θα μας συντροφεύει όλο τον χειμώνα.
 
Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips 
 

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Κάστανο Γλυκό Κουταλιού Αγιάσου

Κάστανο Γλυκό Κουταλιού Αγιάσου

Ετοιμάσου να φτιάξεις το πιο αυθεντικό κάστανο γλυκό του κουταλιού, μια παραδοσιακή συνταγή από την Αγιάσο της Λέσβου. Αυτή η συνταγή, με την πλούσια και μελένια γεύση της, θα σε ταξιδέψει σε άλλη εποχή, με ελάχιστα υλικά και το σωστό τρόπο παρασκευής που το κάνει να είναι απίστευτα νόστιμο. Είναι η ιδανική επιλογή για να κεράσεις τους αγαπημένους σου και να γλυκάνεις την ημέρα τους

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Additional Time 12 hours
Total Time 13 hours 15 minutes

Ingredients

  • 1 1/2 κιλό κάστανα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή και λίγο παραπάνω

Instructions

Βήμα 1: Γεμίζω μια κατσαρόλα μεγάλη με αρκετό νερό. Αφήνω το νερό να πάρει βράση και ρίχνω μέσα τα κάστανα.

Βήμα 2: Τα βράζω για περίπου 10 – 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Βήμα 3: Βγάζω την εξωτερική φλούδα τους και το εσωτερικό φλοιώδες μέρος με μεγάλη προσοχή. Προσέχω να μην σπάσω τα κάστανα και να μείνουν ολόκληρα.

Βήμα 4: Σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη και το νερό και βράζω μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι, αλλά όχι πάρα πολύ.

Βήμα 5: Το κρυώνω καλά και βάζω τα κάστανα μέσα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη τη νύχτα. Αυτό είναι το μυστικό για να πάρουν τη γλύκα μέσα τους.

Βήμα 6: Την επόμενη μέρα τα βράζω για άλλα 5 λεπτά σιγά σιγά.

Βήμα 7: Τα κρυώνω πάλι και αφαιρώ προσεκτικά τα κάστανα από το σιρόπι. Στο σιρόπι προσθέτω τον χυμό λεμονιού που θα δώσει τη φρεσκάδα.

Βήμα 8: Το βράζω μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι και να γίνει πιο πηχτό.

Βήμα 9: Ξαναρίχνω τα κάστανα στο σιρόπι και τα αφήνω για 2-3 ώρες να τραβήξουν όλη τη γλύκα και να ενωθούν τέλεια.

Η Συνταγή είναι απο την σελίδα Παραδοσιακές Συνταγές και η Συνταγή είναι της κας Μαρίας Φράγκου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμες Συμβουλές για το Τέλειο Κάστανο Γλυκό

Επιλογή καστάνων: Διαλέγω πάντα κάστανα μεγάλα και στρογγυλά, χωρίς τρύπες ή σκουλήκια. Όταν τα πιέζω ελαφρά, πρέπει να είναι σφιχτά.

Καθάρισμα: Το καθάρισμα των καστάνων γίνεται πιο εύκολα όταν είναι ακόμα ζεστά από το βράσιμο. Δουλεύω γρήγορα και προσεκτικά.

Σιρόπι: Το σιρόπι δεν πρέπει να δέσει πάρα πολύ στην αρχή, γιατί θα συνεχίσει να πήζει. Καλύτερα να το αφήσω λίγο πιο ρευστό.

Φύλαξη: Το κάστανο γλυκό κουταλιού διατηρείται στο ψυγείο για έως και 3 μήνες σε καθαρά γυάλινα βάζα.