Αυτό το Κέικ γεμιστό με κρέμα λεμονιού είναι ένα υπέροχο , αφράτο και αρωματικό γλυκό, ιδανικό για όσους λατρεύουν το λεμόνι . Το αφράτο κέικ με την κρέμα γάλακτος, εμπλουτισμένο με φρέσκο ξύσμα λεμονιού , φιλοξενεί μια βελούδινη , γλυκόξινη κρέμα που θα κάνει τη γεύση σας να απογειωθεί. Η προετοιμασία είναι απλή, αλλά η γεύση είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

  • 500 γρ. – Αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 2 νεροπότηρα – Ζάχαρη
  • 4 – Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 120 γρ. – Βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 ml – Κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά)
  • Από 3 λεμόνια – Ξύσμα λεμονιού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ (Lemon Curd):

  • 2 – Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 120 γρ. – Βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 ml – Συμπυκνωμένη σπιτική λεμονάδα (ή φρέσκος χυμός λεμονιού)
  • 1/3 κούπας – Ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γλ. – Κορν φλάουρ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ:

  • Ανάλογη – Ζάχαρη άχνη
  • 1 – Βανιλέτα ζάχαρης (με άρωμα λεμόνι, ανακατεμένη με την άχνη)
  • Λίγο – Ξύσμα λεμονιού (σκορπιστό)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Κέικ:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να χτυπηθούν για λίγο, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά . Αφού δούμε ότι έχουν απορροφηθεί μέσα στο μείγμα και αυτό πλέον έχει αφρατέψει , προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιών .

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος και με σπάτουλα ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω με ελαφρές κινήσεις .

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 50 λεπτά περίπου , ανάλογα τον φούρνο μας (δοκιμάζουμε με μαχαίρι).

Β. Προετοιμασία Κρέμας (Lemon Curd):

Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε την κρέμα . Σε κατσαρολίτσα ρίχνουμε τα αυγά , τα χτυπάμε με το σύρμα. Ρίχνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό (λεμονάδα), το βούτυρο , το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη .

Τα ανακατεύουμε όσο μπορούμε και τα βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δούμε την κρέμα μας να πήζει . Αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει .

Γ. Συναρμολόγηση:

Αφού και το κέικ μας έχει γίνει, το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε πιατέλα. Το αφήνουμε τελείως να κρυώσει . (Καλύτερα το κέικ να είναι έτοιμο από την προηγούμενη μέρα ώστε να κοπεί καλύτερα).

Με κοφτερό μαχαίρι και μεγάλη προσοχή κόβουμε εγκάρσια σε 2 ισομερή κομμάτια το κέικ, ώστε να έχουμε 3 δίσκους .

Με κουτάλι ή σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα λεμονιού στον πρώτο δίσκο , σκεπάζουμε με τον επόμενο , απλώνουμε πάλι κρέμα και κλείνουμε το κέικ με το τελευταίο κομμάτι .

Πασπαλίζουμε το κέικ με μπόλικη άχνη αρωματισμένη με βανιλέτα λεμονιού . Ρίχνουμε σκορπιστά και λίγο ξύσμα λεμονιού και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά (στους 170-180°C)

Χρόνος Αναμονής (Κέικ/Κρέμα): 1 ώρα +

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αφράτο Κέικ και Τέλεια Κρέμα

Θερμοκρασία Υλικών: Τα αυγά και το βούτυρο (και για το κέικ και για την κρέμα) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου . Αυτό είναι απαραίτητο για να ομογενοποιηθούν σωστά τα υλικά και να γίνει το κέικ αφράτο .

Κόψιμο Κέικ: Για να κοπεί το κέικ σε ισόπαχα κομμάτια (δίσκους) χωρίς να σπάσει, είναι καλύτερο να είναι εντελώς κρύο ή, ακόμα καλύτερα, φτιαγμένο από την προηγούμενη μέρα . Χρησιμοποιήστε ένα μακρύ, κοφτερό μαχαίρι για ψωμί.

Κρέμα Λεμονιού: Κατά την προετοιμασία της κρέμας , ανακατεύετε συνεχώς και φροντίζετε να μην «κολλήσει» στον πάτο της κατσαρόλας. Η κρέμα πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν χρησιμοποιηθεί για να μην «τρέξει».

Συναρμολόγηση: Για πιο σταθερό αποτέλεσμα, μετά τη συναρμολόγηση, μπορείτε να τυλίξετε το κέικ με μεμβράνη και να το βάλετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κέικ Βανίλιας με Γλάσο Λεμονιού

Τάρτα Λεμονιού με Μαρέγκα (Lemon Meringue Pie)

Κέικ Σοκολάτας Γεμιστό με Κρέμα Τυριού


Πηγή: syntagestisgogos.gr