Μελομακάρονα

Συστατικά:

1 1/2 φλιτζάνια ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι μπράντυ
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
τριμμένη φλούδα 1 πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένα σκελίδες (ή γαρύφαλλα)

Παρασκευή:

Για να φτιάξετε το μπισκότο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Διαλύστε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
Βάζουμε όλα τα ξηρά συστατικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, μπαχαρικά) σε ένα μπολ και
ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν με ένα χτυπητήρι. Στη μέση, δημιουργήστε μία λακκούβα και προσθέστε τα υγρά συστατικά (λάδι, κονιάκ ή αρωματικά, χυμός πορτοκαλιού). Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να κολλήσει στα χέρια σας.
Για να διαμορφώσετε τα μπισκότα πάρτε μια χούφτα ζύμης και κάντε το σε ένα μακροστενο σχήμα.
Πιέστε απαλά τη ζύμη με τα δάχτυλά σας στη μία πλευρά για να ισιώσετε ελαφρώς. Το σχήμα των μπισκότων μπορεί να είναι στρογγυλεμένο, οβάλ.

Μελομακάρονα

Τοποθετήστε τα μπισκότα σε καλή απόσταση σε λαδωμένο ταψί (ή σε χαρτί ψησίματος ή σε
αντικολλητικό ταψί), τοποθετήστε το στη μεσαία σχάρα στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσουν
(περίπου 15-20 λεπτά). Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι :
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 ολόκληρα γαρίφαλα
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια

Τα κρύα μπισκότα θα βυθιστούν στο ζεστό σιρόπι, οπότε μην φτιάχνετε το σιρόπι μέχρι να κρυώσουν τα μπισκότα.
Βάλτε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα (όπως ένα βαθύ τηγάνι) και βράστε σε μέτρια-υψηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή. (Μόλις αρχίσει να βράζει, ένας αφρός ανεβαίνει στην κορυφή – αφαιρέστε το και πετάξτε τον έξω.) Αφαιρέστε το ραβδί κανέλας και τα γαρίφαλα.
Βάλτε τα μπισκότα (όσο θα χωράνε στο κάτω μέρος) στο ζεστό σιρόπι και χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να τα συγκρατήσετε για περίπου 45 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, ανάλογα με το πόσο σιρόπι θέλετε να εχουν. Μόλις τα μπισκότα εμποτιστούν, αφαιρέστε τα με ένα κουτάλι, αφήνοντας λίγο από το σιρόπι να στάζει, τοποθετήστε σε μια μεγάλη πιατέλα σε στρώματα, πασπαλίζοντας κάθε στρώμα ελεύθερα με τα ψιλοκομμένα καρύδια πριν προσθέσετε ένα άλλο στρώμα από πάνω.
Τα μελομακαρονα δεν έχουν ψυχθεί. Καλύψτε τα καλά με πλαστικό περιτύλιγμα ή αποθηκεύστε σε δοχεία, ώστε να μην στεγνώσουν και θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες – εάν δεν τρώγονται μέχρι τότε.

ΠΗΓΗ: http://www.greek-islands.us/

 

Προηγούμενο άρθροΜαλακά μπισκότα πορτοκαλιού με σοκολάτα…δοκιμάστε τα τόσο εύκολα
Επόμενο άρθροΜπισκότα με ξηρούς καρπούς για τον καφέ μου