Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα κλέψει την παράσταση, τότε αυτό το Καρβέλι Γεμιστό με κρέας και τυρί είναι η απάντηση! Είναι ένα γευστικό, πλήρες γεύμα που μπορείτε να το σερβίρετε και ως ορεκτικό, και είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Πάμε να το φτιάξουμε!
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. Χοιρινό κρέας (ή μοσχάρι), μαγειρεμένο
- 100 γρ. Κρεμμύδι
- 1 Κόκκινη πιπεριά
- 1 Πράσινη πιπεριά
- 150 γρ. Μανιτάρια
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 100 ml Λευκό κρασί
- 50 ml Σάλτσα ντομάτας (passata)
- 1 κ.σ. Θυμάρι
- 1 κ.σ. Ρίγανη
- 1 πρέζα Αλάτι
- 1 πρέζα Μαύρο πιπέρι
- 250 γρ. Κρέμα γάλακτος πλήρης
- Χυμός από 1 Λεμόνι
Για το ψωμί:
- 1 Στρογγυλό καρβέλι ψωμί (περίπου 500 γρ.)
- 200 γρ. Κίτρινο τυρί, τριμμένο
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το εντυπωσιακό φαγητό.
1. Πρώτα απ’ όλα, μαγειρεύω το κρέας μέχρι να μαλακώσει. το ψιλοκόβω.
2. Καθαρίζω και τεμαχίζω το κρεμμύδι και τις πιπεριές. ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρω μέχρι να ροδίσουν.
3. Προσθέτω τα καθαρισμένα και κομμένα μανιτάρια και μετά από 3 λεπτά προσθέτω το ψιλοκομμένο κρέας. Σβήνω με το λευκό κρασί.
4. Αφήνω στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το υγρό στο μισό και προσθέτω τα μπαχαρικά. σε ένα μπολ ανακατεύω την κρέμα γάλακτος με τον χυμό λεμονιού, που θα την κάνει να πήξει άμεσα. την προσθέτω στο μείγμα.
5. Ανακατεύω και μόλις η σάλτσα αρχίσει να πήζει, αποσύρω από τη φωτιά.
6. Παίρνω το καρβέλι και το κόβω στην κορυφή, ώστε να σχηματίσω ένα καπάκι. αδειάζω το εσωτερικό του, αφήνοντας το κάτω μέρος και τα τοιχώματα άθικτα, ώστε να έχω ένα «μπολ» από ψωμί.
7. Στον πάτο του ψωμιού αλείφω λίγη σάλτσα ντομάτας. γεμίζω με το μείγμα κρέατος και λαχανικών.
8. Πασπαλίζω από πάνω με το τριμμένο κίτρινο τυρί.
9. Τοποθετώ το γεμιστό καρβέλι και το καπάκι του σε μια γάστρα ή απευθείας στη σχάρα του φούρνου. το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 15-20 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 40 λεπτά (χωρίς το μαγείρεμα του κρέατος).
- Επιπλέον Χρόνοι: Ο χρόνος μαγειρέματος του κρέατος (που μπορεί να διαφέρει).
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Γεμιστό Καρβέλι
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Καρβέλι Γεμιστό με κρέας και τυρί σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κρέμα: Η τεχνική με το λεμόνι και την κρέμα γάλακτος είναι ένα μικρό μυστικό για να πήξει άμεσα η σάλτσα και να γίνει πιο νόστιμη.
- Ψωμί: Μπορείτε να ψήσετε και το καπάκι του ψωμιού μαζί με το καρβέλι, ώστε να γίνει τραγανό και να το χρησιμοποιήσετε για βουτιές στη σάλτσα.
- Γέμιση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι κρέας σας αρέσει, όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι.
Καλή Απόλαυση
Σημείωση: Μπορείτε να προσθέσετε και ότι άλλα λαχανικά θέλετε…εγω έβαλα και καρότο










