Μια σπιτική και αυθεντική συνταγή για κατιμάρι, ένα υπέροχο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που έχει τις ρίζες του στην Αιτολοκαρνανία. Είναι ένα γλυκό με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση από ξηρούς καρπούς, που γίνεται μοναδικό όταν το περιχύσεις με το αρωματικό σιρόπι του. Είναι η τέλεια επιλογή για να κλείσεις ένα γεύμα ή για να γλυκάνεις την οικογένειά σου.

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Κατιμάρι ή Κατμάρ

Κατιμάρι ή Κατμάρ

Ανακάλυψε την παραδοσιακή συνταγή για κατιμάρι, ένα μοναδικό σιροπιαστό γλυκό με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση ξηρών καρπών. Ιδανικό για να γλυκάνεις την οικογένειά σου!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το μοναδικό γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για τα φύλλα:

  • 3 μέτρια φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό
  • Περίπου 1,5 κιλό αλεύρι, όσο πάρει για το άνοιγμα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για επάλειψη

Για τη γέμιση:

  • 1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι του νερού καρύδια, χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 90 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι του νερού σουσάμι
  • Επιπλέον 2 κουτ. σούπας σουσάμι για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

  • 5 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • Φλούδα από ένα λεμόνι

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις αυτό το πεντανόστιμο κατιμάρι.

1. Πρώτα, ετοιμάζω τη ζύμη για τα φύλλα, ανακατεύοντας το χλιαρό νερό με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι. ζυμώνω καλά μέχρι να έχω μια μαλακή ζύμη. την αφήνω να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

2. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά για τη γέμιση: τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και το σουσάμι. τα αναμειγνύω καλά με ένα κουτάλι.

3. Έπειτα, χωρίζω τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγω το καθένα σε πολύ λεπτό και μεγάλο φύλλο. κόβω κάθε φύλλο σε 4 λωρίδες.

4. Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνω μπόλικο μείγμα γέμισης σε κάθε λωρίδα, αποφεύγοντας τις άκρες. τυλίγω κάθε λωρίδα σε ρολό, όχι πολύ σφιχτό, και γυρίζω τις άκρες προς τα μέσα. κολλάω τις άκρες με λίγο νερό για να μην ανοίξουν.

5. Τοποθετώ το κάθε ρολό σε λαδωμένο ταψί, τυλίγοντας το σαν σαλιγκάρι. συνεχίζω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, γεμίζοντας και στριμώχνοντας τα ρολά στο ταψί ώστε να μην μένουν κενά. πασπαλίζω με επιπλέον σουσάμι.

6. Ψήνω το κατιμάρι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με πάνω-κάτω αντίσταση για περίπου 1 ώρα, ή στους 180°C με αέρα.

7. Παράλληλα, ετοιμάζω το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, αφού πάρουν βράση.

8. Μόλις το γλυκό βγει από τον φούρνο, το περιχύνω προσεκτικά με το σιρόπι. Το μυστικό είναι να είναι το γλυκό καυτό και το σιρόπι κρύο, ή το γλυκό κρύο και το σιρόπι καυτό. σκεπάζω το ταψί με ένα άλλο ταψί για να μαλακώσουν τα φύλλα.

ΠΗΓΗ

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για το Κατιμάρι

  • Το μέγεθος: Μην ανησυχείς αν τα ρολά σου φαίνονται λεπτά, θα διπλασιαστούν σε όγκο όταν απορροφήσουν το σιρόπι.
  • Το σιρόπι: Η σωστή θερμοκρασία του σιροπιού και του γλυκού είναι το πιο σημαντικό βήμα. Αν το γλυκό είναι καυτό, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο. Αν το γλυκό είναι κρύο, το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό.
  • Άλλος τρόπος: Μπορείς να τυλίξεις τα φύλλα μετά τη γέμιση απλώς με τα δάχτυλά σου, ώστε να κάνουν πτυχές, αντί για σφιχτό ρολό.