Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Με αυτή τη συνταγή, το κοτόπουλο γίνεται απίστευτα ζουμερό και η πέτσα του τραγανή. Το άρωμα της μουστάρδας και της πάπρικας δίνει μια υπέροχη γεύση, ενώ η μπύρα στο ταψί κάνει το κρέας ακόμα πιο μαλακό.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Μια συνταγή για κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο που γίνεται τόσο ζουμερό και νόστιμο, που πραγματικά λιώνει στο στόμα. Είναι μια κλασική συνταγή, αλλά με ένα μικρό μυστικό που θα το κάνει λουκούμι. Εγώ το λατρεύω και το φτιάχνω συχνά για το οικογενειακό τραπέζι.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 20 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτό το πιάτο, θα χρειαστούμε:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1.7 κιλά)
  • 1/2 ποτήρι Ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. Μουστάρδα
  • 50 γρ. Βούτυρο
  • Πάπρικα γλυκιά (μπόλικη)
  • Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (π.χ., καρίνο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 4-5 πατάτες
  • 1 κουτάκι Μπύρα (500 ml)
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα (για τις πατάτες)
  • Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Ρίγανη

Instructions

  1. Έλιωσα τη μουστάρδα μέσα σε ελαιόλαδο και άλειψα καλά το κοτόπουλο , τόσο μέσα όσο και έξω. Το τοποθέτησα πάνω σε μία σχάρα με ποδαράκια και το αλατοπιπέρωσα πολύ καλά. Στο εσωτερικό του έβαλα ένα κομμάτι βούτυρο. Το πασπάλισα με μπόλικη πάπρικα και το αγαπημένο μου μείγμα για κοτόπουλο.
  2. Τοποθέτησα τη σχάρα πάνω στο ταψί και έκοψα τις πατάτες σε κυδωνάτες φέτες. Τις έριξα στο ταψί και πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα και λίγο πιπέρι καγιέν. Τις ανακάτεψα καλά με τα χέρια μου για να πάνε παντού τα υλικά. Τις στρωσα περιμετρικά στο ταψί.
  3. Έριξα μια ολόκληρη μπύρα στο ταψί μου και έψησα το κοτόπουλο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου δύο ώρες. Το αποτέλεσμα; Έγινε λουκούμι!

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κοτόπουλο με πατάτες σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Το μυστικό της σχάρας: Ψήνοντας το κοτόπουλο σε σχάρα, ο αέρας κυκλοφορεί καλύτερα, η πέτσα γίνεται απίστευτα τραγανή και το κρέας παραμένει ζουμερό.
  • Μπύρα: Η μπύρα στον πάτο του ταψιού λειτουργεί ως υγραντικό. Ο ατμός που δημιουργείται κατά το ψήσιμο κάνει το κοτόπουλο ακόμα πιο μαλακό και του δίνει μια ξεχωριστή γεύση. Μην ανησυχείτε, η γεύση του αλκοόλ εξαφανίζεται.
  • Μέγεθος: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κοτόπουλου. Για ένα κοτόπουλο 1.7 κιλά, οι 2 ώρες είναι αρκετές. Για μικρότερο ή μεγαλύτερο, προσαρμόστε ανάλογα.
  • Δώστε χρώμα: Η πάπρικα δίνει στο φαγητό ένα υπέροχο, ζωντανό χρώμα που το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή