Το Κοτόπουλο με Πλιγούρι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, αγαπημένο από παιδιά, που συνδυάζει πλούσιο ζωμό, μαλακό κοτόπουλο και το θρεπτικό πλιγούρι. Καθώς η διαδικασία ξεκινά με τον βρασμό του κοτόπουλου, αποκτά έναν εξαιρετικά πλούσιο ζωμό που απορροφά το πλιγούρι, κάνοντας το φαγητό πραγματικά νόστιμο. Επειδή η προσθήκη φρέσκιας ντομάτας, σκόρδου και πάπρικας δίνει βάθος στη γεύση, είναι ένα πλήρες και αγαπημένο γεύμα. Επομένως, αν θέλετε να δοκιμάσετε μια παραδοσιακή γεύση Ελλάδας, γιατί να μην το ετοιμάσετε;
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κοτόπουλο με Πλιγούρι
Φτιάξτε το παραδοσιακό Κοτόπουλο Εβρίτικο με Πλιγούρι! Σιγοβρασμένο κοτόπουλο, πλούσια γεύση ντομάτας, αρώματα κρεμμυδιού και σκόρδου και μοσχοβολιστό πλιγούρι.
Ingredients
Για το Κοτόπουλο & Ζωμό:
- 1 Κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
- Νερό - Για τον βρασμό
Για τη Σάλτσα & Πλιγούρι:
- Ελαιόλαδο - Μπόλικο
- 3 Φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 Ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. Σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) - Ντοματάκια αποφλοιωμένα (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, μαζί με τον χυμό τους)
- 2 1/2 φλιτζάνια - Ζωμός κοτόπουλου (από τον βρασμό)
- 1 φλιτζάνα - Πλιγούρι (γεμάτη)
- Αλάτι - Κατά βούληση
- Πιπέρι - Κατά βούληση
- Πάπρικα - Μπόλικη
Για το Σερβίρισμα (προαιρετικά):
- Φέτα
Instructions
1. Βρασμός Κοτόπουλου:
Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ολόκληρο κοτόπουλο με νερό που βράζει.
Ξαφρίζουμε τους αφρούς τα πρώτα 5 λεπτά.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.
2. Προετοιμασία Ζωμού & Κοτόπουλου:
Αφαιρούμε το κοτόπουλο. Μόλις κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε μερίδες.
Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ και τον κρατάμε για τη συνταγή.
3. Σοτάρισμα:
Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες κοτόπουλου και τις σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
4. Σάλτσα:
Μόλις ροδίσει το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το 1 ξερό κρεμμύδι και τη 1 σκ. σκόρδο. Σοτάρουμε για λίγο.
Προσθέτουμε την κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια) μαζί με τον χυμό τους.
Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
5. Πλιγούρι & Σιγοβράσιμο:
Προσθέτουμε 2 1/2 φλιτζάνια από τον ζωμό κοτόπουλου που κρατήσαμε και 1 γεμάτη φλιτζάνα πλιγούρι.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μπόλικη πάπρικα.
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει το πλιγούρι.
6. Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, απολαμβάνοντας το μαζί με μπόλικη φέτα!
Η Συνταγή είναι της κας Ελίνα Σκλάβου
Tips για το Κοτόπουλο με Πλιγούρι
Ζωμός: Η ποιότητα του ζωμού είναι το κλειδί για το πόσο νόστιμο θα γίνει το πλιγούρι. Φροντίστε να ξαφρίσετε καλά το κοτόπουλο για να έχετε έναν καθαρό και πεντανόστιμο ζωμό.
Σοτάρισμα: Το σοτάρισμα των μερίδων κοτόπουλου μετά τον βρασμό, κλειδώνει τη γεύση και τους δίνει ένα ωραίο χρώμα και άρωμα πριν μπουν στη σάλτσα.
Πλιγούρι: Η αναλογία είναι 2,5 προς 1 (ζωμός προς πλιγούρι). Δεν χρειάζεται να ανακατεύετε συχνά το πλιγούρι κατά το σιγοβράσιμο, για να μην λασπώσει.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










