Υλικά:

1 κιλό φυτίνη
1 κιλό ζάχαρη
1 κουτί εβαπορέ γάλα
3/4 του κουτιού εβαπορέ νερό
2 λεμόνια (ξύσμα)
10 βανίλιες
2-3 κουταλιές αμμωνία
1 πακέτο φαρίνα
1 1/2 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ την φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε ελαφρά το εβαπορέ με το νερό. Μόλις ζεσταθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την αμμωνία. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε το μείγμα εβαπορέ-αμμωνίας στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης. Προσθέτουμε επίσης το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε μαζί τη φαρίνα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλεύρων στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Κουλούρια Καλύμνου
Κουλούρια Καλύμνου

Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλούρια στο μέγεθος και σχήμα που επιθυμούμε.

Κουλούρια Καλύμνου
Κουλούρια Καλύμνου

Τα τοποθετούμε στα ταψιά, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Η Συνταγη/φωτό είναι της κας Σοφια Καλυμνος

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμο Κέικ με τρούφα σοκολάτας
Επόμενο άρθροΚεφτέδες με Στραπατσάδα