Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια αυθεντική κρεατόπιτα από το Λιτόχωρο, μια παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά. Το κρέας που χρησιμοποιείται είναι ζυγούρι, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μοσχάρι. Η πίτα αυτή είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα, και είναι ιδανική για γιορτινά τραπέζια ή οικογενειακά γεύματα.

Υλικά

Για τη γέμιση:
1 κιλό ζυγούρι (ή μοσχάρι), κομμένο σε μέγεθος τηγανιάς, χωρίς πολύ λίπος
5 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 πράσο, χοντροκομμένο
2 αυγά + 1 για επάλειψη
70 γρ. ρύζι καρολίνα, ξεπλυμένο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζωμός από το κρέας
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Για το άλειμμα των φύλλων:
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
30-40 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το χυλό (αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο):
165 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. ηλιέλαιο
170 ml νερό ανθρακούχο (Σουρωτή)
Για τη ζύμη (αν φτιάξετε δικό σας φύλλο):
750 γρ. αλεύρι για φύλλο
330 γρ. νερό ανθρακούχο (Σουρωτή), σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. νερό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. λάδι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε μέχρι να σταματήσει να αφρίζει, ξαφρίζοντάς το τακτικά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 2 ώρες, ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει.

Βγάζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο και τα πολτοποιούμε στο μούλτι ή τα ψιλοκόβουμε.
Στραγγίζουμε το κρέας και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ίνες.
Προσθέτουμε το κρέας στα πολτοποιημένα κρεμμύδια και πράσο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Σε 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό από το κρέας, βράζουμε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
Προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα του κρέατος.
Προσθέτουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Αν η γέμιση είναι στεγνή, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ζωμό.

Ετοιμάζουμε το χυλό (αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο):
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο και το νερό ανθρακούχο, μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Ετοιμάζουμε το φύλλο (αν φτιάξουμε δικό μας):
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό ανθρακούχο, το νερό, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι, μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 μέρη και ανοίγουμε φύλλα.

Συναρμολογούμε την πίτα:
Σε μισο φλυντζανι ελαιόλαδο θα ρίξουμε και 30-40γρ ελαιολαδο για να αλλειψουμε τα φυλλα μας
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 37 εκ.
Στρώνουμε 8 φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Κάθε δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε με 2 κουταλιές χυλό (αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο).
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί.
Στρώνουμε άλλα 6 φύλλα πάνω από τη γέμιση, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Τα 2 τελευταία φύλλα, δεν τα αλείφουμε με χυλό.
Στριφογυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, για να φτιάξουμε τον κόθρο.
Χτυπάμε το αυγό με 2 κουταλιές γάλα και αλείφουμε την πίτα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να κόψουμε τα κάτω φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, για 1 ώρα.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Αν φτιάξετε δικό σας φύλλο, δεν θα χρειαστείτε το χυλό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη κρέατος, όπως μοσχάρι ή αρνί.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά στη γέμιση, όπως άνηθο ή μαϊντανό.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τυρί φέτα στη γέμιση.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!