Κυπριακές Φλαουνές

Υλικά

Για την Ζύμη
750gr απλό αλεύρι, χρησιμοποίησα 00
1 φακελάκι μαγιά ψησίματος
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
νερό για ανάμιξη

Γέμιση τυριών
300 γρ τυρί χουλούμι ή 250γρ τυρί φέτα, τσένταρ ή και τα δύο
1/2 φλιτζάνι σουλτανίνα
100γρ χαλούμι
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο μέντα
4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαχλέπι
1 κουταλιά της μαγιάς

1 αυγό χτυπημένο
σουσάμι

Παρασκευή

Για τη ζύμη, κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε το λάδι και αρκετό νερό για να το σφίξετε. Ζυμώστε για τουλάχιστον 5 λεπτά έως ότου έχει απαλή και ελαστική ζύμη.

Βάλτε τη ζύμη σε μια πλαστική σακούλα και αφήστε σε ένα ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει.
Για την γέμιση, χοντροτρίβουμε τα τυριά,

προσθέτουμε το αλεύρι και το μπεικιν, μαχλέπι και τη μαστίχα και στη συνέχεια ανακατεύουμε σταδιακά το χτυπημένο αυγό και τα καρυκεύματα μέχρι να έχετε μια σκληρή πάστα (εάν το μείγμα γίνει υδαρες μην χρησιμοποιείτε όλο το χτυπημένο αυγό).

Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια μεγέθους αυγού και ανοιξτε τα σε δίσκους 10cm.

Τοποθετήστε μια γενναιόδωρη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης, απλώνοντάς τον ελαφρώς.
Τραβήξτε τη ζύμη προς τα πάνω σε 3 σημεία για να φτιάξετε ένα τρίγωνο ή 4 σημεία για να φτιάξετε ένα τετράγωνο. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τη γέμιση στη μέση.

Πιέστε τις γωνίες μαζί για να σφραγίσετε και αφήστε να φουσκώσει. Λίγο πριν το ψήσιμο, βουρτσίστε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε σε φούρνο 230’C για 12-15 λεπτά έως ότου το γέμισμα του τυριού διογκωθεί και οι φλαούνες είναι χρυσές.
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο. Φυλάσσεται καλύτερα σε ένα δοχείο στο ψυγείο

ΠΗΓΗ: Fay Karamanakis