Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής λέγεται και του Ρουσαλιού, επειδή έλκει την καταγωγή του από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων ή Ροζαλίων. Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη

Υλικά:

250 γρ. σιτάρι ολόκληρο αποφλοιωμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
80 – 100 γρ. σουσάμι άσπρο άψητο
100 γρ. καρύδια (προαιρετικά)
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 χούφτα σταφίδες
Σπόροι μισού ροδιού
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Περίπου 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ. ζάχαρη
Περίπου 100 – 200 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το στόλισμα:

Άσπρα αμύγδαλα
Καρύδια
Σταφίδες
Ασημένια ή άσπρα κουφέτα

Εκτέλεση:

Βράζουμε το σιτάρι
Ξεκινάμε βράζοντας το σιτάρι σε άφθονο νερό για περίπου 1,5 – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει και να σκάσει από το φλοιό του.
Στραγγίζουμε καλά και το αφήνουμε να στεγνώσει σε καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για 4-5 ώρες.

Καβουρδίζουμε
Σε ξεχωριστά ταψια, καβουρδίζουμε στους 200°C το αλεύρι μέχρι να πάρει μπεζ χρώμα, το σουσάμι μέχρι να ξανθίσει και τα αμύγδαλα
και τα καρύδια (αν τα θέλουμε καβουρδισμένα).

Χρησιμοποιώντας μπλέντερ, χοντροκόβουμε το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το σιτάρι και προσθέτουμε σταδιακά μερικές κουταλιές αλεύρι(οσο παρει), ανακατεύοντας μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, το μαϊντανό, 1-2 κ.σ. φρυγανιά, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά.

Αν θέλουμε να σερβίρουμε τα κόλλυβα την επόμενη μέρα, σκεπάζουμε τη λεκάνη με πετσέτα και την αφήνουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Αν έχουν υγρασία θα ξαναβάλουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά.
Προσθέτουμε το ρόδι.

Ξεκινάμε βάζοντας στην πιατέλα λίγα υλικά σε σχήμα σταυρού με την κουτάλα.
Στη συνέχεια γεμίζουμε την πιατέλα με όλο το υπόλοιπο σιτάρι. Αν θέλετε μπορείτε να δώσετε σχήμα λόφου πατώντας τα υλικά να ισιώσουν.

Βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά.
Με μια λαδόκολλα ή με μια χαρτοπετσέτα πατάμε καλά τη φρυγανιά να κάτσει και να ισιώσει το σχήμα.
Από πάνω ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και την πατάμε κι αυτή λίγο. Η ζάχαρη δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το σιτάρι γιατί έχει την ιδιότητα να λιώνει μέσα σε λίγες ώρες και να κάνει το σιτάρι να κολλάει και να γίνεται μία μάζα. Ενώ αν βάλετε τη φρυγανιά θα λειτουργήσει μονωτικά και δε θα συμβεί αυτό.
Πάνω από την κρυσταλλική ρίχνουμε την άχνη. Την πατάμε καλά να ισιώσει. Αν όμως σας αρέσει καλύτερα να είναι αφράτη τότε αφήστε τη χωρίς πάτημα.
Έχουμε μερικά αμύγδαλα ξεχωριστά από τα προηγούμενα 100 γρ. που τα έχουμε ασπρίσει.
Κάνουμε οπωσδήποτε ένα σχήμα σταυρού στην πιατέλα μικρό ή μεγάλο.
Στη συνέχεια με τη δική σας φαντασία μπορείτε να φτιάξετε το «κέντημα» που σας αρέσει όπως κύκλο ή τα αρχικά του Ιησούς Χριστός
Νικά ή λουλούδια κλπ.

Τα υλικά που θα βάλετε μπορούν να είναι επίσης, καρύδια, σταφίδες, άσπρα κουφέτα, ασημένια κουφετάκια σπόροι ροδιού.

Προηγούμενο άρθροΤεμπέλικος Μπακλαβάς
Επόμενο άρθροΜπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες