Υλικά

Για τη ζύμη
✓1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ (6,5 κούπες)
✓625 γρ. Νερό (2,5 κούπες)
✓18 γρ. Ξηρή μαγια (2 φακελάκια)
✓1 κ.σ. ζάχαρη
✓2 κ.σ. ταχίνι
✓100 γρ. Ηλιέλαιο (1/2 κούπα)
✓1,5 κ.σ. αλάτι
Από πάνω για άλειμμα και πασπάλισμα
✓70 γρ. Νερό (1/4 της κούπας)
✓1 κ.σ. ζάχαρη
✓Σουσάμι
Ταψί (2 ταψιά του φούρνου)
✓Ηλιελαιο+ψιλό σιμιγδάλι

Διαδικασία

Α’ φάση
– Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό (χλιαρό έβαλα) και τα 2 φακελάκια μαγιά ( μπορούμε να κάνουμε και τη ζύμη από βραδις, οπότε τότε θα βάλουμε 90 γρ (1 φανελάκι) μαγιά, και θα τη βγάλουμε στο ψυγείο για αργή ωρίμανση), τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
– Προσθέτουμε το ταχίνι και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
– Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πολύ καλά να διαλυθούν οι κόμποι του αλευριού.
– Σε αυτό το στάδιο, είναι σαν χυλός η “ζύμη ” μας, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε να απορροφηθεί.
– Από εδώ και πέρα ρίχνουνε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με την κουτάλα πολύ καλά ώστε να μην υπάρχουν κόμποι αλευριού την εκάστοτε φορά.
– Αφού ριξαμε όλο το αλεύρι έχουμε μια ζύμη που κολλάει πολύ ελαφρά.
– Ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο στην επιφάνεια της ζύμης και το αλείφουμε απαλά σε όλη την επιφάνεια της ζύμης .
– Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο και σβησμένο στους 30°C φούρνο για 1 -1:30 ώρες να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί

Β’ φάση
– Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από τον φούρνο και τη χωρίζουμε στη μέση.
– Τη χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, κάνουμε δύο μπάλες και αφήνουμε τα δύο κομμάτια ζύμης στην άκρη σκεπασμένα με μεμβράνη ( θα ανοίξουμε μια μια τις ζύμες).
– Λαδώνουμε ελαφρά τα ταψιά με ηλιέλαιο, πασπαλίζουμε με μπόλικο σιμιγδάλι ψιλό ( μπορούμε αν θέλουμε και με καλαμποκάλευρο).
– Παίρνουμε τη μια μπάλα της ζύμης και την ανοίγουμε πάνω στον πάγκο μας ( δεν την ανοίγουμε μέσα στο ταψί για να μην “χαλάσουμε” το πασπαλισμένο σιμιγδάλι). Πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας τη ζύμη ( με απαλές κινήσεις) να ανοίξει λίγο και μετά τραβώντας την πολύ απαλά από όλες τις πλευρές την ανοίγουμε όσο το μέγεθος του ταψιού.
– Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί ως εξής: σηκώνουμε τη μισή ζύμη και την διπλώνουμε πάνω στο χέρι μας, στον πήχη ( τύλιξα το χέρι μου με μεμβράνη) και τη μετέφερα γρήγορα στο ταψί. Την έστρωσα απαλά, και το ίδιο έκανα και με το άλλο κομμάτι ζύμης.

Γ’ φάση
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 200°C (θα ψήσουμε ταυτόχρονα και το δύο ταψιά μας).
– Ετοιμάζουμε το άλειμμα, ανακατεύοντας πολύ καλά τη ζάχαρη να διαλυθεί.
– Αλείφουμε πολύ καλά τις λαγάνες μας και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
– Κάνουμε με τα δάκτυλα μας λακκουβίτσες σε όλη την επιφάνεια τους.
– Φουρνίζουμε ταυτόχρονα ( στις θέσεις που λένε οι οδηγίες του φούρνου σας για ψήσιμο ταυτόχρονων ταψιών στον αέρα) και ψήνουμε για 20′ . Στο μισό χρόνο τις αλλάζουμε θέση για να ψηθούν ίδια πάνω – κάτω.

H εκτέλεση είναι της κας Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου

Η συνταγή είναι του κ. Panagiotis Papadakis από το Live Kitchen και ο σύνδεσμος της είναι