Ένας ελληνικός καφές και αυτά τα λεμονάτα μπισκοτάκια, είναι η τέλεια παρέα για το απόγευμα. Αυτά τα μπισκοτάκια είναι αφράτα, μοσχομυριστά από το λεμόνι και λιώνουν στο στόμα. Εγώ τα φτιάχνω συχνά γιατί είναι πανεύκολα και αρέσουν σε όλους!
Υλικά:
250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 ή 300 γραμμάρια ζάχαρη (εγώ βάζω 200 γρ. για να μην είναι πολύ γλυκά, αλλά αν τα θέλετε πιο γλυκά, βάλτε 300 γρ.)
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (ή 1 μεγάλο)
Χυμός από 1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα (την βάζω μέσα στο χυμό λεμονιού)
500 – 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
1 μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τα χτυπάω με το μίξερ (ή με το χέρι) μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνω το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζω τον χυμό λεμονιού και μέσα του ρίχνω τη σόδα. Θα αφρίσει αμέσως. Το ρίχνω κι αυτό στο μείγμα του βουτύρου.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Αρχίζω να προσθέτω το αλεύρι σιγά-σιγά στο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια μου.
Ζυμώνω απαλά μέχρι να έχω μια ζύμη που να είναι πολύ αφράτη και μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι, ανάλογα με το μέγεθος των αυγών.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 160-170 βαθμούς στον αέρα.
Τα πλάθετε μικρές μπαλίτσες ή τα βάζετε στην μύτη του κορνε και βγαίνει αυτό το σχήμα.. ψήσιμο στους 160-170 να πάρουν ένα ωραίο απαλό χρώμα , όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά μετά όταν κρυώσουν είναι πιο τραγανά!!
Μια όμορφη μέρα να έχετε και καλή απόλαυση με τα μπισκοτάκια σας!
H Συνταγή είναι της κας Ειρηνη Βολοσυρακη Μπελαδακη