Η Μακαρονόπιτα Φούρνου είναι μία από τις πιο αγαπημένες σπιτικές συνταγές, προσφέροντας ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και πολύ χορταστικό, που όλοι στο σπίτι αγαπούν. Εγώ τη φτιάχνω με πέννες, φέτα και ένα τραγανό φύλλο κρούστας, γι’ αυτό είναι πάντα επιτυχία. Επίσης, η προσθήκη γάλακτος και αυγών στο μείγμα την κάνει απίστευτα αφράτη, οπότε είναι ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα οικογενειακό γεύμα που θέλεις να ευχαριστήσεις τους πάντες.
Υλικά για τη Μακαρονόπιτα Φούρνου
Για τη γέμιση:
- Πέννες (ή άλλο μακαρόνι): 500 γραμμάρια
- Αυγά: 4
- Γάλα: 800 γραμμάρια
- Φέτα: 500 γραμμάρια
- Αλάτι, πιπέρι
Για το στήσιμο:
- Φύλλο κρούστας: περίπου 10 φύλλα
- Ελαιόλαδο: 1 ποτήρι του κρασιού
Για το περιχυμα:
- Γάλα: 200 γραμμάρια
- Αυγό: 1
Αναλυτική Εκτέλεση της Μακαρονόπιτας
1. Προετοιμασία της γέμισης.
Έβρασα μισό κιλό μακαρόνια, εγώ έβαλα πέννες. Τα στραγγίζω αμέσως. Στο μεταξύ, χτυπάω σε μια λεκάνη τ’ αυγά με το γάλα (τα 800 γρ.) και τη φέτα, την οποία έχω τρίψει με τα χέρια μου. Ανακατεύω τα μακαρόνια με το μείγμα της φέτας και των αυγών.
2. Στήσιμο της πίτας.
Σε ένα ταψί, λαδωμένο καλά, στρώνω 5 φύλλα κρούστας, φροντίζοντας να λαδώνω καλά ανάμεσα σε κάθε φύλλο. Ρίχνω ομοιόμορφα το μείγμα με τα μακαρόνια και τη φέτα πάνω από τα φύλλα. Βάζω άλλα τόσα φύλλα από πάνω (περίπου 5), λαδώνοντας κι αυτά ανάμεσα.
3. Τελικό άλειμμα και ψήσιμο.
Σε ένα μπολ, χτυπάω καλά το γάλα (τα 200 γρ.) με το ένα αυγό και ένα ποτήρι του κρασιού λάδι. Περιχύνω το υγρό πάνω από τη μακαρονόπιτα φούρνου, αφού πρώτα την τρυπήσω με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία για να πάει παντού το υγρό. Ψήνω στους 200°C στον αέρα για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Χρόνοι Παρασκευής
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 50 λεπτά
Tips για την τέλεια Μακαρονόπιτα
Μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση διάφορα τυριά, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, για να εμπλουτίσεις τη γεύση της μακαρονόπιτας.
Για να γίνει η πίτα σου ακόμα πιο τραγανή, μπορείς να ρίξεις λίγο λιωμένο βούτυρο αντί για λάδι ανάμεσα στα φύλλα.
Μην ξεχάσεις να τρυπήσεις την πίτα πριν το ψήσιμο, ώστε το υγρό με το αυγό να πάει παντού και να την κάνει αφράτη.
Δοκίμασε να προσθέσεις στη γέμιση λίγο μοσχοκάρυδο ή μπεσαμέλ για ακόμα πιο κρεμώδη υφή. Αν σου αρέσουν οι πίτες, δοκίμασε και την τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο ή την σπανακόπιτα.
H Συνταγή είναι της κας Fotini Arnaoutoglou Soiles










