Είναι ένα φαγητό που μυρίζει Ελλάδα και οικογένεια. Εγώ συνήθως κάνω μια μικρή προεργασία από την προηγούμενη μέρα για να μην κουράζομαι πολύ. Έτσι, είχα τηγανίσει πατάτες και μελιτζάνες και τα είχα αφήσει να στραγγίξουν. Την άλλη μέρα έφτιαξα έναν κιμά μυρωδάτο και μετά έκανα στρώσεις-στρώσεις στο ταψί. Πάμε να σας πω πώς το κάνω!

Υλικά:

Πατάτες τηγανισμένες από το προηγούμενο βραδυ
Μελιτζάνες τηγανισμένες από το προηγούμενο βραδυ
Κιμάς (όπως τον έφτιαξα εγώ):
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καρότο τριμμένο
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Λάδι
Ρίγανη
Λίγο κόκκινο πιπέρι
Λίγο κύμινο
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Τριμμένο κεφαλοτύρι

Για την μπεσαμέλ:
1.6 λίτρα γάλα
160 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι αυγών
Αλάτι
160 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
Λευκό πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
Τριμμένο γκούντα (προαιρετικά, για την κρούστα)

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε πατάτες και μελιτζάνες από το προηγούμενο βραδυ και τις αφήνουμε να στραγγίσουν δε απορροφητικο χαρτι.
Την άλλη μέρα κάνουμε τον κιμά με κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές (πράσινη, κόκκινη), καρότο (ψιλοκομμένα), ντομάτες ώριμες, πελτέ, λάδι, ρίγανη, λίγο πιπέρι κόκκινο, λίγο κύμινο, ξύλο κανέλας, αλάτι και λίγο μαϊντανό.
Στρώνουμε πατάτες και μελιτζάνες σε ταψί και ρίχνουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.
Στρώνουμε τον κιμά και από πάνω άλλη μια στρώση μελιτζάνες και πατάτες.
Ρίχνουμε τριμμένο κεφαλοτύρι.

Κάνουμε την μπεσαμέλ σε κατσαρόλα με γάλα και αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε κρόκους αυγών, αλάτι, βούτυρο ή βιτάμ, πιπέρι άσπρο, μοσχοκάρυδο και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε και τριμμένο γκούντα πάνω από την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Tips από εμένα:

  • Μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και την ίδια μέρα, αλλά αν έχετε χρόνο από την προηγούμενη, γλιτώνετε λίγο χρόνο την ώρα που φτιάχνετε τον μουσακά.
  • Μην τσιγκουνευτείτε το τριμμένο τυρί ανάμεσα στις στρώσεις, δίνει ωραία γεύση.
  • Για πιο πλούσια γεύση στον κιμά, μπορείτε να σβήσετε με λίγο κόκκινο κρασί αφού σοτάρετε τα κρεμμύδια.
  • Αν δεν έχετε κεφαλοτύρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο σκληρό τυρί που σας αρέσει.

H συνταγή είναι της κας  τσιουκανη ελενη Σάκης