Σήμερα θα σας παρουσιάσω την παραδοσιακή μπατζίνα της Καρδίτσας, όπως την έμαθα από την αγαπημένη μου πεθερά όταν ήρθα νύφη από την Κρήτη σε αυτόν τον τόπο. Μια απλή αλλά τόσο νόστιμη αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο που σίγουρα θα σας θυμίσει κάτι από τα παλιά.
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού γάλα
1 κούπα νερό
1 αυγό
2-3 κούπες τριμμένο κολοκύθι (ελαφρώς αλατισμένο και καλά στυμμένο)
1/2 κιλό φέτα σπασμένη με το χέρι
Περίπου 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αρκετό βούτυρο για το ταψί και την επιφάνεια
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το νερό και το αυγό.
Προσθέτουμε το στυμμένο τριμμένο κολοκύθι και τη σπασμένη φέτα.
Σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
Απλώνουμε τον χυλό ομοιόμορφα στο ταψί.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγη επιπλέον τριμμένη φέτα και μικρά κομματάκια βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου (στις αντιστάσεις) για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.
H συνταγή είναι της κας Vaios Elsa Koliou